Σύνοδος Κοπεγχάγης: επιστροφή των αφρικανικών χωρών

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-talks-started-againΕπέστεψαν χθες 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των αφρικανικών χωρών που είχαν αποχωρήσει, από τις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το πρωί, όπως δήλωσαν ευρωπαίοι και Αφρικανοί εκπρόσωποι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Οι συζητήσεις για το Κλίμα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος), αφού η Δανή πρόεδρος Κόνι Χέντεγκααρντ διαβεβαίωσε τους Αφρικανούς εκπροσώπους, ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

Η Δανή πρόεδρος «υποσχέθηκε ότι θα έχουμε δύο αποφάσεις (στην τελική συμφωνία), μία για το Πρωτόκολλο του Κιότο και ακόμα μία για τη διάσκεψη» του κλίματος του ΟΗΕ, επεσήμανε ο Ετιέν Μασάρ Μακάγκα, εκπρόσωπος της Γκαμπόν.

Οι εν λόγω αφρικανικές χώρες αποχώρησαν χθες το πρωί από τη Σύνοδο, απαιτώντας μια συζήτηση αφιερωμένη στο μέλλον του Πρωτόκολλου του Κιότο, τη μοναδική παγκόσμια συμφωνία για το Κλίμα.

Επίσης, κατηγόρησαν τη Δανία ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις για το Κλίμα, με τη στάση που κρατά απέναντι στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως προέβλεπε το Πρωτόκολλο του Κιότο.

«Είναι το μόνο μέσο που διαβεβαιώνει ότι όλοι θα δεσμευθούν σε αυτή την ελάχιστη βάση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακάγκα.

Σχόλια