Ο Νικήτας Κακλαμάνης στην Κοπεγχάγη

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

athens-mayor-copenhagenΟ Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη, συνυπέγραψε σήμερα μαζί με τους άλλους 99 Δημάρχους την κοινή Διακήρυξη Των Πόλεων για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία οι συγκεκριμένες πόλεις ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους τη συμμετοχή και τη στενή τους συνεργασία στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Το εν λόγω Κείμενο Αρχών, απέστειλε ήδη ο Νικήτας Κακλαμάνης με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γιώργο Παπανδρέου.

«Στην ουσία η Διακήρυξη είναι ένα τεράστιο πανό διαστάσεων 2×2 κατασκευασμένο από ειδικό υλικό, το οποίο πρόκειται να επιδοθεί στους αρχηγούς των κρατών στον χώρο που θα συνεδριάζουν αύριο» τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων. Και προσέθεσε: «Η Διακήρυξη των Πόλεων τάσσεται υπέρ των φτωχών χωρών, και μέσω αυτής κυρίως πιέζουμε να υπάρξει νομική δέσμευση -και όχι πολιτική- από την πλευρά των κυβερνήσεων. Διότι, αν τελικά καταλήξουν σε μία πολιτική συμφωνία, δεν θα έχει καμία σημασία. Οι πολιτικές συμφωνίες παραβιάζονται ανά πάσα στιγμή».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι οι 100 πόλεις του κόσμου είναι αποφασισμένες να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά το Περιβάλλον, και να προχωρήσουν σε μία κοινή «επανάσταση των πόλεων», ένα πλαίσιο κοινών δράσεων κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δημαρχιακής Διάσκεψης Κορυφής, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης στη Κοπεγχάγη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης απηύθυνε χαιρετισμό στους ομολόγους του. Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την παρουσία της Πόλης της Αθήνας εδώ στην Κοπεγχάγη. Βρισκόμαστε εδώ μαζί με άλλους δημάρχους από μεγάλες πόλεις του κόσμου σε μια Διεθνή Διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας πιστεύω ακράδαντα ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και δεσμεύσεις προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση του παγκόσμιου κλίματος.

Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα και την περιπλοκότητα τη κλιματικής αλλαγής. Προσωπικά ως Δήμαρχος Αθηναίων αλλά και ως πολίτης, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα τόσο ως τοπικό όσο και ως παγκόσμιο φαινόμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συνθέσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Αθήνα, το οποίο σχεδιάστηκε από κοινού με ειδική ομάδα επιστημόνων του Πολυτεχνείου Αθηνών και βασίζεται σε επτά άξονες προτεραιότητας. Αυτοί  αφορούν:

-Δομημένο περιβάλλον

-Εξοικονόμηση ενέργειας

-Διαχείριση Απορριμμάτων

-Μεταφορές και αστική κινητικότητα

-Πολεοδομία – χωροταξία

-Συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών

-Οριζόντιες δράσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση, συστηματικά και μεθοδικά υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για την θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Κλιματικού Οργανισμού της Αθήνας με κύριους άξονες δράσης:

-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (φανάρια, λεωφορειολωρίδες, περιορισμοί κυκλοφορίας κλπ.)

-Αποκομιδή, διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων.

-Διαχείριση υγρών αποβλήτων.

Αναμφίβολα, οι συγκεκριμένες προσπάθειες θα έχουν περιορισμένα οφέλη εάν δεν συνοδεύονται από μια συστηματική καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος της Πόλης της Αθήνας.

Εκμεταλλευόμενοι τα ευρήματα του Σχεδίου Δράσης και επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή μας στις αρχές, τους σκοπούς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στο C40 έχουμε λάβει μία σειρά από μέτρα για την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσιους χώρους, κτίρια, πάρκα κλπ».

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε αναλυτικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Γιώργος Δημόπουλος. Όπως επεσήμανε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κλιματική αλλαγή θα ανεβάσει την θερμοκρασία της χώρας μας κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου ως το 2100, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που προτείνει το παγκόσμιο δίκτυο C40, στο οποίο ο Δήμος Αθηναίων είναι μέλος, καταλήξαμε σε εξειδικευμένα μέτρα για την πόλη μας βάσει των επτά αξόνων».

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε συναντήσεις με ξένους ομολόγους του.

Αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, ο οποίος του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί την αμερικανική πόλη. Συνομίλησε με τη Δήμαρχο της Κοπεγχάγης Ritt Bjerregaard, και την προσκάλεσε να επισκεφτεί την Αθήνα, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Επίσης, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Τορόντο και Πρόεδρο του C40 David Miller, ενώ είχε εκτενή συζήτηση με τον Ιταλό ομόλογό του Gianni Alemanno, με τον οποίο συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία προκειμένου να διοργανωθεί για πρώτη φορά Συνάντηση των Πόλεων της Μεσογείου για το περιβάλλον.

Σχόλια