Σύνοδος Κοπεγχάγης: η Βρετανία πιέζει για δραστικές λύσεις

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

uk-forces-climate-negotiationsΚρίσιμες χαρακτηρίζονται οι διαπραγματεύσεις τη δεύτερη βδομάδα της Συνόδου της Κοπεγχάγης,  για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 ηγετών.

Ο Βρετανός Γραμματέας για την Κλιματική Αλλαγή, Ed Miliband, ότι θα προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα των διαπραγματεύσεων που έχει δημιουργηθεί και να «μην τα αφήσει όλα» στους 100 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Barack Obama, ο οποίος φθάνει την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη.

Υπάρχουν ακόμα δύσκολα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο Ed Miliband.

Θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ο ίδιος.

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε το πρώτο επίσημο προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στον εν λόγω προσχέδιο, αναφέρεται ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων από 50% έως 95% μέχρι το 2050 και οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εν λόγω εκπομπές τους από 25% έως 40% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο Ed Miliband δήλωσε ότι θα πρέπει οι πλούσιες χώρες να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες χώρες, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η πρόταση της Βρετανίας είναι να δίνουν ετησίως 100 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020, για την στήριξη των φτωχότερων χωρών.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο στην Κοπεγχάγη έγιναν διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή, ενώ την Κυριακή χτύπησαν συμβολικά οι καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κοπεγχάγης 350 φορές, σηματοδοτώντας το ανώτατο όριο της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, για να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια