Κοπεγχάγη: δυο μέρες νωρίτερα στη σύνοδο ο Γκόρντον Μπράουν

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-before-meeting-gordon-brownΔυο ημέρες νωρίτερα θα μεταβεί τελικά στην Κοπεγχάγη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Δανία την Πέμπτη, ωστόσο θεωρεί ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Γκόρντον Μπράουν ελπίζει ότι στη Σύνοδο θα επιτευχθεί πολιτική, παρά νομικά δεσμευτική συμφωνία.

Τις επόμενες δυο ημέρες θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες που έχουν ήδη φτάσει στην Κοπεγχάγη, μεταξύ των οποίων ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ράντ.

«Ο Βρετανός πρωθυπουργός άλλαξε το πρόγραμμά του για να διασφαλίσει ότι θα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη. Θεωρεί ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

«Ένα από τα μαθήματα της ομάδας G-20 είναι ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να προσπαθήσουν όσο περισσότερο μπορούν και να δώσουν όλη τους την ενέργεια πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Βρετανίας αντιμετωπίζουν θετικά την απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να μεταβεί νωρίτερα στην Κοπεγχάγη, αρκεί «να φέρει μαζί του νέες ιδέες και να υιοθετήσει μια καινούρια προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα».

Σημειώνεται ότι ο Γκόρντον Μπράουν θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στις διαπραγματεύσεις αν δεσμευόταν ότι  η Βρετανία θα μειώσει τις εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2020, θα εγκαταλείψει το σύστημα εμπορίας άνθρακα και θα αυξήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σχόλια