Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» την Αθήνα

1
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-hit-athensΚατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν καταγραφεί στην Αθήνα, υψηλές θερμοκρασίες, για τις οποίες ευθύνεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της θερμικής νησίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Συγκεκριμένα, τα τελευταία 150 χρόνια στην Αθήνα, καταγράφηκαν συνολικά 42 ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Από εκείνες, οι 20 καταγράφηκαν στη δεκαετία 1998-2007. Αντίστοιχα, από το σύνολο 274 ημερών με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, που καταγράφηκαν μέσα στα 150 χρόνια, οι 129 σημειώθηκαν την ίδια δεκαετία.

Όσον αφορά, από τα 52 κύματα καύσωνα που συνέβησαν (μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες) την ίδια περίοδο των 150 ετών, τα 19 καταγράφηκαν μεταξύ 1998 και 2007.

Τα εν λόγω στοιχεία, προέκυψαν από έρευνα που εκπόνησε η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φουντά.

«Η θερμοκρασία ειδικά τα καλοκαίρια στην Αθήνα έχει ανοδική πορεία από το 1956, ενώ την τελευταία δεκαετία αυξάνεται η μέγιστη και ακολούθως και η ελάχιστη, δηλαδή και τη νύχτα», τόνισε η κ. Φουντά.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Είναι ένα φαινόμενο που δεν θα έρθει το 2050, αλλά εμφανίζεται σήμερα. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος έχει αυξηθεί όπως και η συχνότητα των καυσώνων, τα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες και η ένταση του φαινομένου της θερμικής νησίδας», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνθος Σανταμούρης και επισήμανε ότι μόνο τη δεκαετία 1990-2000 η αστικοποίηση στην Αθήνα αυξήθηκε 4,6%.

Σε σύγκριση που έγινε των περιόδων 1990-2004 και 1997-1998, έδειξε ότι οι ώρες με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών Κελσίου (Ιούλιο-Αύγουστο) αυξήθηκαν 30%-40%.

Επίσης, μελέτες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών τα  τελευταία 15 χρόνια έχουν τεκμηριώσει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας. Είναι τα σημεία όπου η θερμότητα «εγκλωβίζεται» εξαιτίας της άναρχης δόμησης, της υποβάθμισης των περιοχών και της έλλειψης πρασίνου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν θέλω να αμφισβητήσω το κύρος και την αξιοπιστία των ερευνητών σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα, ούτε άλλωστε είμαι ειδικός. Ως απλός πολίτης με κοινό νού όμως, επισημαίνω. Εδώ και πολλά καλοκαίρια στην Αθήνα (οπου ζώ επι 50 χρόνια) δεν ανεβαίνει περισσότερο η θερμοκρασία απο παλαιότερα, μάλιστα οι μέρες πραγματικού καύσωνα έχουν μειωθεί δραματικά. Για να μην αναφέρω τις βροχοπτώσεις, που όχι μόνον δεν έχουν μειωθεί, αλλα τα τελευταία χρόνια (ιδιαίτερα εφέτος) είναι κατα πολύ πιό αυξημένες. Πιστεύω λοιπόν οτι οι επιπτώσεις των ενεργειών του ανθρώπου στο κλίμα είναι σίγουρες αλλα όχι τόσο εξειδικευμένες σε έναν συγκεκριμένο χώρο ωστε να μας επιτρέπουν να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ευχαριστώ. Μουζάς Ευστράτιος

Comments are closed.