Κοπεγχάγη: αντιδράσεις από ΕΕ και ΗΠΑ για το προσχέδιο συμφωνίας

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-usa-criticize-draft-text-climateΕκπρόσωποι των ΗΠΑ και της ΕΕ, επέκριναν το προσχέδιο συμφωνίας για το Κλίμα, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών CO2 από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Οι αντιδράσεις για το εν λόγω προσχέδιο είναι είναι ενδεικτικές του χάσματος που παραμένει ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες για τον καταμερισμό των ευθυνών.

Το σχετικό έγγραφο θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος, οι οποίοι προετοιμάζουν το έδαφος για την άφιξη 110 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν η εν λόγω Σύνοδος θα λήξει με μια δεσμευτική διεθνή συμφωνία για μείωση των εκπομπών, ή με μια γενική πολιτική διακήρυξη την οποία θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων το 2010.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζόναθαν Πέρσινγκ, με τη στήριξη της ΕΕ, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας, δήλωσε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου ότι το εν λόγω προσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκπομπών από μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η ΕΕ, πάντως, επέκρινε και τις ΗΠΑ, επιμένοντας ότι θ έπρεπε να αναλάβουν δέσμευση για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών ακόμα και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Οι δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές των εκπομπών, ΗΠΑ και Κίνα, ανακοίνωσαν για πρώτη φορά στόχους μείωσης των εγχώριων εκπομπών τους, οι οποίοι όμως κρίνονται ανεπαρκής.

Ο απερχόμενος Έλληνας Επίτροπος στην ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι είναι αρκετά σαφές ότι τα κείμενα αυτά χρειάζονται πολλές βελτιώσεις. Δεν είναι επαρκή, επειδή ως έχουν δεν θα επιφέρουν μειώσεις που θα κρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών έως το τέλος του αιώνα.

Το προσχέδιο αναφέρει μόνο ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της θα πρέπει να μειώσει τις συνολικές εκπομπές κατά 50% έως 95% έως το τέλος του αιώνα, ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση κατά 25% έως 40% τοις εκατό έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Δεν αναφέρεται σε μειώσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες.

Επίσης δεν αναφέρεται στο ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ υποσχέθηκε 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2012, παραμένει όμως άγνωστο πόσα θα προσφέρουν άλλες πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.

Το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη περίπου 100.000 άτομα, απαιτώντας δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Η αστυνομία προσήγαγε 300 άτομα μεταξύ ομάδας διαδηλωτών που έσπασε βιτρίνες στο κέντρο της πόλης.

Σχόλια