ΣΕΦ: θετικό το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

draft-law-renewable-energy-sources1Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έδωσε στη δημοσιότητα, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Ο Σύνδεσμος αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι το νομοσχέδιο υιοθετεί απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, αλλά και τις ρυθμίσεις της νέας κοινοτικής Οδηγίας για τις ΑΠΕ (2009/28) που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους.

Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο υιοθετούνται πολλά από τα αιτήματα της αγοράς και συγκεκριμένα:

– Καταργείται η διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής (ή άλλης διαπιστωτικής πράξης), καθώς και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

– Καταργείται η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά συστήματα που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες δραστηριότητες, ενώ καταργείται τελείως το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές.

– Βελτιώνεται το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ καθώς καθορίζονται με σαφήνεια οι περιοχές αποκλεισμού (περιοχές προστασίας), ενώ επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

«Η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών από το κοινοβούλιο, όχι μόνο θα απεγκλωβίσει χιλιάδες επενδύσεις που σήμερα λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας, αλλά θα οδηγήσει σε μία εύρωστη και υγιή αγορά φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια» καταλήγει ο ΣΕΦ, ο οποίος δεσμεύεται ότι θα εξετάσει ενδελεχώς το νομοσχέδιο και θα επανέλθει με λεπτομερείς προτάσεις.

Σχόλια