Τίνα Μπιρμπίλη: υποχρεωτικοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες

2
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

birbili-green-technologiesΣύμφωνα με το νέο νόμο για την «Επιτάχυνση Ανάπτυξης των ΑΠΕ», που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, θα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σε όλα τα νέα κτίρια, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση θερμοσιφώνων και άλλων ηλιοθερμικών συστημάτων στις στέγες όλων των καινούργιων κτιρίων, προκειμένου ένα μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό χρήσης, να καλύπτεται από πράσινες τεχνολογίες.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ με τη ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θα εξειδικευθεί προσεχώς με την παρουσίαση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Συγχρόνως, μέσω του εν λόγου νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θέτει υψηλούς στόχους για τις ΑΠΕ.

Κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκαθίστανται περίπου 1.000 μεγαβάτ (ΜW) ΑΠΕ έναντι των μόλις 100-150 ΜW σήμερα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης, το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 να προέρχεται από ανάλογες τεχνολογίες, εκτιμάται να έχουν εγκατασταθεί 8,000-10,000 πράσινων ΜW, μέχρι τότε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, απατώντας σε ερωτήσεις για το ποιος θα χρηματοδοτήσει όλο αυτό το κόστος των επιδοτούμενων από τον προϋπολογισμό επενδύσεων, ανέφερε ότι αν δεν αλλάξει δραστικά το ενεργειακό ισοζύγιο, από το 2013 και μετά ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει λογαριασμούς ηλεκτρισμού αυξημένους κατά 30%-40%.

Η Τίνα Μπιρμπίλη εξήγησε πως το κόστος ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, που πληρώνουν όλοι οι πελάτες της ΔΕΗ μέσω του τέλους ΑΠΕ, θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο από το κόστος που θα επιμεριστούν οι καταναλωτές, εφόσον τα πράγματα μείνουν ως έχουν.

2 Σχόλια

  1. Επιτελους κατι κινειται προς την σωστη κατευθυνση σε αυτον τον τομεα και σε αυτην την χωρα.
    Συγχαρητηρια και καλη δυναμη γιατι οι συνηθειες (ιδιως οι κακες) δεν αλλαζουν ευκολα.

  2. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει να αποδεικνύεται απτά η περιβαλλοντική συνείδηση του ΕΛΛΗΝΑ
    Επίσης θα πρέπει να μπεί μάθημα στα δημοτικά και Γυμνάσια Λυκεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση οπωσδήποτε να μαθαίνουν τα παιδάκια μπας και ντραπούν και τα ακολουθήσουν οι γονείς τους γιατί δεν γίνεται να αλλάξουν αλλιώς οι ανατολιτικες νοοτροπίες του Ελληνα!!!!!

Comments are closed.