Αιολικά πάρκα και τεχνολογία CCS: χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ

0
48

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-funds-wind-farm-technology-ccsΗ ΕΕ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει 15 ευρωπαικά προγράμματα για τη δέσμευση και αποθήκευση του CO2 (CCS) και για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

«Η Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη δύο βιώσιμων τεχνολογιών οι οποίες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς.

Τα 6 προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, συνολικού κόστους 1 δισεκατομμύριο ευρώ, βρίσκονται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι οι πρώτες στον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πίμπαλγκς.

Η ΕΕ σχεδιάζει συνολικά τη δημιουργία 12 τέτοιων εγκαταστάσεων μέχρι το 2015, ώστε να μπορούν να γίνουν οικονομικά βιώσιμες μέχρι το 2020.

«Ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε. Και αν η Σύνοδος της Κοπεγχάγης έχει αποτελέσματα, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα» ανέφερε ακόμη ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια.

Στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα θα πραγματοποιηθούν 9 εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που θα χρηματοδοτηθούν με 562 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορούν κυρίως τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

Τα χρήματα που χορηγούνται σήμερα αποτελούν μέρος ενός πακέτου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

Σχόλια