Σύνοδος Κοπεγχάγης: τελευταία ευκαιρία για τον πλανήτη

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-summit-last-chance-planetO βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ρατζέντρα Πατσάουρι, πρόεδρος της της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC) απηύθυνε έκκληση για τη σωτηρία του πλανήτη, προς τους εκπροσώπους των κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

«Τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά. Ο κόσμος μας χρειάζεται άμεση δράση για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή» , τόνισε ο κορυφαίος επιστήμονας στην ομιλία του.

«Ο χρόνος για τυπικές δηλώσεις τελείωσε. Ο καιρός για επαναδιατυπώσεις ήδη γνωστών θέσεων ανήκει στο παρελθόν» συμπλήρωσε με τη σειρά του, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα, Υβο ντε Μποέρ.

O Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εμφανίστηκε κάπως πιο αισιόδοξος στις δηλώσεις του από τους άλλους επίσημους αξιωματούχους, και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή θα υπογραφεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, γεγονός το οποίο θα είναι ιστορικό».

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σχολιάσε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στις τελικές εργασίες της διάσκεψης και τόνισε πως η εν λόγω εξέλιξη «στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει βούληση για μια σημαντική συμφωνία».

Η πρώτη εβδομάδα της κρίσιμης διάσκεψης δεν αναμένεται να έχει σημαντικές εξελίξεις, αφού θα εστιαστεί κυρίως στις διαπραγματεύσεις για τις τελικές διατυπώσεις ενός «προσχεδίου εργασίας».

Πάνω στο εν λόγω κείμενο θα «δουλέψουν», την ερχόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής 65 αρχηγών-κρατών στις 17- 18 Δεκεμβρίου, στην οποία και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Σχόλια