ΑΠΕ:παρουσίαση του νομοσχεδίου

1
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

birbili-renewable-energy-sourcesΗ υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι «έως το 2019 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές, ενώ τα καινούρια δημόσια κτίρια θα πρέπει να έχουν ενεργειακή αυτονομία», σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα απαγορεύεται μόνο σε κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικές ζώνες, περιοχές ραμσάρ και προστατευόμενες περιοχές.

Η υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι το ειδικό τέλος για τις ΑΠΕ, θα παραμείνει στα 3 ευρώ ετησίως και αν μέχρι το 2013 δεν επιτευχθεί ο στόχος (για διείσδυση των ΑΠΕ), τότε ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί έως 40%, καθώς θα πρέπει να αγοράζονται αδειοδοτήσεις εκπομπών ρύπων.

Όσον αφορά τις περιοχές που εγκαθίστανται ΑΠΕ, το 50% του ειδικού τέλους θα επιστρέφεται στον καταναλωτή, το 25% θα πηγαίνει στο «πράσινο» ταμείο και το 25% στους δήμους.

Επίσης, η κ. Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ μέσα στο 2010.

Το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύει τον ανταγωνισμό, απλοποιεί τις διαδικασίες περιβαλλοντικής έγκρισης, αναβαθμίζει το ρόλο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, περιορίζει το εμπόριο αδειών και ενισχύει την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι σύμφωνα με τη νέα κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ο καταναλωτής θα εξοικονομεί 300 ευρώ ετησίως, ενώ η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων θα αγγίξει το 11%.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. τελικα με το νεο νομοσχεδιο θα προβλεπεται η τοποθετηση φ/β σε υποστεγο η αποθηκη εντοσ του οικοπεδου που βρισκετε το σπιτι;γιατι τωρα δεν επιτρεποταν.και αν ναι απο ποτε;

Comments are closed.