Σύνοδος Κοπεγχάγης: αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το Κλίμα

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-climate-summit-startsΕκπρόσωποι από 192 χώρες θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012.

Η εν λόγω Σύνοδος, αρχίζει σήμερα 7 Δεκεμβρίου και λήγει στις 18 του μήνα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ίσως τελειώσει στις 19.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά στη πόλη της Δανίας που φιλοξενεί τη Διάσκεψη, καθώς οι διοργανωτές αναμένουν τις επόμενες μέρες την άφιξη 15,000 εκπροσώπων και 100 ηγετών.

Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες, ως η σημαντικότερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής και θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη.

Την παραμονή της έναρξης της κρίσιμης Διάσκεψης του ΟΗΕ, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Κλίμα, Yvo de Boer δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων και τόνισε ότι πολλές χώρες ήδη έχουν δεσμευτεί γαι τη μείωση των εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου.

«Είναι πρωτοφανές, μέσα στα 17 χρόνια που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το Κλίμα, τόσες πολλές και διαφορετικές χώρες να έχουν ευαισθητοποιηθεί και να ανακοινώνουν στόχους και προτάσεις για την προστασία του πλανήτη», πρόσθεσε ο Yvo de Boer.

Η Νότια Αφρική την παραμονή της συνόδου ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εκπομπές του CO2 κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Gordon Brown, ήδη έχει προτείνει τη δημιουργία ενός «κλιματικού» Ταμείου που θα βοηθήσει οικονομικά τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Η εν λόγω πρόταση θα συζητηθεί στη Σύνοδο.

Για την ευαισθητοποίηση των παγκόσμιων ηγετών που θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, 56 εφημερίδες σε 45 χώρες, δημοσιεύουν σήμερα 7 Δεκεμβρίου ένα κοινό άρθρο για τη σωτηρία του πλανήτη.

Οι πολιτικοί στην Κοπεγχάγη θα πρέπει ενωμένοι να αποφασίσουν τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που απειλεί το πλανήτη.

Σχόλια