Η κλιματική αλλαγή «χτυπά» τη Δ. Ανταρκτική

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-hit-west-antarcticΤο λιώσιμο των πάγων στη Δ. Ανταρκτική, μπορεί να προκαλέσει την άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, σύμφωνα με έκθεση επιστημόνων του Επιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου της Ανταρκτικής(SCAR).

Η εν λόγω έκθεση 400 σελίδων, αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν προηγηθεί αλλά και στις εκτιμήσεις 100 επιστημόνων από 13 χώρες γενικότερα για το μέλλον της Ανταρκτικής.

Είναι η πρώτη έκθεση που αναφέρεται τόσο αναλυτικά στο αντίκτυπο που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτης στην Ανταρκτική.

Οι πάγοι λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς στην Δυτική Ανταρκτική και μέχρι το 2100 η στάθμη των επιπέδων των θαλασσών θα ανέβει 1,4 μέτρα, δήλωσε ο Colin Summerhayes, επιστήμονας από το SCAR.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, το 2007, υποστήριζε ότι το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών θα ανέβει 18-59 cms μέχρι το 2100, αλλά δεν είχε ληφθεί υπόψιν το λιώσιμο των παγετώνων στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική.

Κατά τη διάρκεια του αιώνα, αναμένεται να διευρυνθεί η «τρύπα του όζοντος» και οι πάγοι θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο.

Περίπου το 90% των παγετώνων στην Ανταρκτική έχουν αρχίσει και λιώνουν.

Οι επιστήμονες παράλληλα επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η θερμοκρασία στην Ανταρκτική θα ανέβει κατά 3 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα.

Θα υπάρξουν επίσης σοβαρές συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως θα μειωθεί αισθητά ο πληθυσμός των krill (μικρά οστρακόδερμα), κύρια τροφή των πιγκουίνων, φαλαινών και ψαριών.

Εαν συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, ορισμένα είδη- εισβολείς μπορεί να απειλήσουν τα ενδημικά είδη της περιοχής.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια