Παγκόσμια Τράπεζα: δανειοδότηση για την απορρύπανση του Γάγγη

0
63

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

world-bank-loans-india-clean-up-gangesΗ Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) θα χορηγήσει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ινδία τα επόμενα 5 χρόνια για την απορρύπανση του ποταμού Γάγγη.

Η ρύπανση που επικρατεί στο ποταμό Γάγγη, μήκους 2,500 χιλιομέτρων, είναι τεράστια. Είναι ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς στο κόσμο.

Στα ύδατα του καταλήγουν βιομηχανικά απόβλητα,φυτοφάρμακα από τις αγροτικές καλλιέργιες καθώς και άλλα ανεπεξέργαστα λύματα.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick, δήλωσε ότι ο οργανισμός θα βοηθήσει την Ινδία, με την εν λόγω χρηματοδότηση για το καθαρισμό του ποταμού.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι 400 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα ύδατα του ποταμού και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το καθαρισμό του, αλλιώς θα είναι το «τέλος» των κατοίκων που ζουν κατά μήκος του.

Η κατάσταση που επικρατεί έχει πάρει τραγικές διαστάσεις λόγω της απόρριψης των ανεπεξέργαστων λυμάτων στον εν λόγω ποταμό και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για την απορρύπανση του ποταμού Γάγγη είχαν αποτύχει, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για το καθαρισμό των υδάτων του, ώστε να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο το νερό του, το 1989.

Ο κ. Robert Zoellick είναι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα πετύχει το σχέδιο καθαρισμού των υδάτων του Γάγγη.

«Στο παρελθόν οι ενέργειες που έγιναν για την απορρύπανση του απέτυχαν, αλλά αυτή τη φορά θα εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που προκαλούν τη μόλυνση των υδάτων του», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονται κατά μήκος του Γάγγη και η απόρριψη των οικιακών αποβλήτων ευθύνονται κυρίως για τη ρύπανση του.

Ο εν λόγω ποταμός διασχίζει πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ινδίας.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια