Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

environmental-park-prespesΤο Φεβρουάριο του 2000 εξαγγέλθηκε από τους τότε πρωθυπουργούς, της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, της Αλβανίας Ιλιρ Μέτα και της FYROM  Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, η δημιουργία του συνοριακού Πάρκου Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ήταν μια πρωτοβουλία, η οποία συμβόλιζε τις δυνατότητες και τα περιθώρια συνεργασίας χωρών που συνορεύουν μεταξύ τους.

Τα σύνορα των τριών χωρών εφάπτονται στο κέντρο της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα και οι ηγέτες συμφώνησαν τότε για κοινές δράσεις, η κάθε μία στα εδάφη της, με σκοπό τη διαφύλαξη της ευρύτερης λεκάνης απορροής που περικλείει μοναδική βιοποικιλότητα και οικολογικό πλούτο.

Μετά την εξαγγελία της συγκρότησης του Διασυνοριακού Πάρκου των Πρεσπών, ακολούθησε η κατάρτιση στρατηγικού σχέδιου δράσης και η έγκριση κονδυλίου ύψους 13.500.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων και υποδομών στα τμήματα απορροής της λεκάνης στην Αλβανία και τη FYROM.

Το έργο συντονίζεται από επιτροπή διαχείρισης και παρόλο που προχωράει, δεν είχε υπογραφεί επίσημη τριμερής συμφωνία, όπως τόνιζαν παράγοντες που εμπλέκονται στην όλη προσπάθεια.

Στην άτυπη συνάντηση, που είχαν οι πρωθυπουργοί, της Ελλάδας Γεώργιος Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της FYROM Νίκολας Γκρουέφσκι, με αφορμή την προστασία του εν λόγω περιβαλλοντικού πάρκου, αποφάσισαν να υπογράψουν μια συμφωνία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών.

Η εν λόγω συμφωνία θα υπογραφεί στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων και η συμπλήρωση 10 χρόνων μετά από τη συμφωνία ίδρυσης του πάρκου Πρεσπών, η οποία έγινε το 2000.

Επίσης και οι τρεις πρωθυπουργοί συζήτησαν για την ανάγκη της ανάπτυξης πράσινων επενδύσεων, η οποία μπορεί να είναι μια λύση για την έξοδο από την οικονομική κρίση.


Σχόλια