Εκπομπές CO2: μείωση 50% μέχρι το 2050 προτείνει η Δανία

1
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

denmark-proposal-cuts-carbon-emissionsΗ Δανία, η οποία θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο για τη Κλιματική Αλλαγή, θα προτείνει δραστικές μειώσεις για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Στο προσχέδιο πρότασης της χώρας, αναφέρεται ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το 80% της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, μέχρι το 2050.

Το εν λόγω έγγραφο, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια πολιτική συμφωνία κατά τη λήξη της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, το οποίο προτείνει να υιοθετηθεί το 2020, ως έτος που θα κορυφωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Δεν αναφέρει όμως, κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο για την μείωση των εν λόγω εκπομπών για τις αναπτυγμένες χώρες, το οποίο είναι το βασικό αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στο εν λόγω κείμενο, τονίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

«Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την παγκόσμια δυνατότητα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Ο χρόνος είναι περιορισμένος και θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ του αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, για να επιτευχθεί μια δεσμευτική συμφωνία για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου.

Από την πλευρά τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα παρουσιάσουν ένα αντίστοιχο έγγραφο με τις δικές τους προτάσεις.

Ο Δανός πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen δήλωσε ότι επιθυμεί μια δεσμευτική συμφωνία, πέντε με οχτώ σελίδες, η οποία θα αναφέρει αναλυτικά τις υποχρεώσεις κάθε χώρας, όπως οι μειώσεις στις εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020 από τις αναπτυγμένες χώρες.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.