Ασωπός: εκδίκαση της προσφυγής κατοίκων και φορέων στο ΣτΕ

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

asopos-river-pollution-case1Αρχίζει σήμερα 2 Δεκεμβρίου, η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι και οι φορείς των Οινοφύτων, για τη ρύπανση του Ασωπού στο Συμβούλιο Επικρατείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η εν λόγω προσφυγή στρέφεται κατά της νομαρχίας Βοιωτίας, η οποία δεν ακύρωσε τις περιβαλλοντικές άδειες σε επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το ποτάμι, αλλά και κατά πέντε επιχειρήσεων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν, παρά τα υψηλά πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

Η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόκειται να προτείναι να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού και της οικολογικής οργάνωσης «Πολίτες για τη Αειφορία»,  που ζητούν να ακυρωθούν αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, για ανάκληση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας πέντε βιομηχανιών στο Δήμο Οινοφύτων, οι οποίες κατά τους ισχυρισμούς τους ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό.

Οι εν λόγω περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι βιομηχανίες διαχειρίζονται επικίνδυνα υγρά απόβλητα, χωρίς να έχουν τις νόμιμες άδειες και κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των σχετικών υγειονομικών διατάξεων.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, από την πλευρά της, αρκέστηκε στο ότι οι βιομηχανίες κατέθεσαν αιτήσεις χορήγησης αδείας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, λυμάτων κ.λπ., θεωρώντας ως επαρκή αιτιολογία για την απόρριψη του αιτήματος των οικολογικών οργανώσεων, το ότι οι βιομηχανίες κατέθεσαν τις αιτήσεις αδειοδότησης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα αναφέρει η σύμβουλος Επικρατείας, είναι πλημμελής αιτιολογία και πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις των οικολογικών οργανώσεων.

Σχόλια