Ελαστικά αυτοκινήτων: νέες ρυθμίσεις από την ΕΕ

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

new-measures-eu-tiresΑπό το Νοέμβριο του 2012, τα ελαστικά των αυτοκινήτων που θα πωλούνται, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατανοητά εικονογράμματα, τα οποία θα αναφέρουν τις επιδόσεις τους, όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, την πρόσφυση στο υγρό οδόστρωμα και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις, περιλαμβάνονται σε μια συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών, που ενέκρινε η ολομέλεια.

Το νέο σύστημα σήμανσης θα συμβάλλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το κόστος των ρυθμίσεων θα είναι χαμηλό για τους κατασκευαστές.

Οι προμηθευτές των ελαστικών αυτοκινήτων, ελαφριών και βαρέων οχημάτων (C1, C2 και C3),  από την 1η Νοεμβρίου του 2012, θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την  ενεργειακή απόδοση, την πρόσφυση στο υγρό οδόστρωμα και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης των λάστιχων.

Από την εν λόγω ρύθμιση εξαιρούνται τα αναγομωμένα λάστιχα, τα λάστιχα οχημάτων παντός εδάφους και τα λάστιχα αγώνων.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές επέμειναν οι καταστηματάρχες να είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν τα λάστιχα στους αγοραστές πριν την πώληση.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύτηκε τον επανασχεδιασμό των εικονογραμμάτων για να διασφαλιστεί η προώθηση αθόρυβων λάστιχων.

Πηγή: Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

Σχόλια