Η Τίνα Μπιρμπίλη πιέζει τη ΔΕΗ να περιορίσει το λιγνίτη

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

birbili-forces-dei-coalΗ υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη με επιστολή που έστειλε στη ΔΕΗ, ζητά τον περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων της Πτολεμαΐδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Στην εν λόγω επιστολή η υπουργός ζητά από την επιχείρηση να μειώσει τα φορτία στις μονάδες, να σταματήσουν οι μεταφορές λιγνίτη και τέφρας στα ορυχεία, καθώς λόγω της άπνοιας και της ατμοσφαιρικής αναστροφής αυξήθηκε η ρύπανση με σωματίδια.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της κοινότητας Αγίου Δημητρίου για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η κ. Μπιρμπίλη, με αφορμή το νέο πρόεδρο της ΔΕΗ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η επίλυση του η επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής «συνιστά προτεραιότητα που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη».

«Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» πρόσθεσε η ίδια, ενώ ανακοίνωσε έναρξη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εδώ και περίπου 10 μέρες προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η εν λόγω κίνηση σχετίζεται με τις μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στις λίμνες των υδροηλεκτρικών και οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.  Έτσι οι μονάδες Αγ. Δημήτριος 3, Καρδιά 4, Πτολεμαΐδα 3, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Σχόλια