Ασωπός: πακέτο προτάσεων από το ΤΕΕ

2
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

measures-asopos-river-pollutionΈκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στο ποταμό Ασωπό, αναφέρει ότι επιβάλλεται άμεση παρέμβαση του κράτους για να δοθούν λύσεις για το εν λόγω πρόβλημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ διαπίστωσε παντελή έλλειψη σχεδιασμού για την ύπαρξη οργανωμένων υποδοχέων των δραστηριοτήτων των 1,500 βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής του Ασωπού.

Η εν λόγω έκθεση παραδόθηκε στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνο.

Η περίπτωση της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού αποτελεί δείγμα περιφρόνησης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Απαιτείται άμεση παρέμβαση της πολιτείας, προκειμένου να εφαρμοσθούν οι νόμοι, τονίζεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση.

Η κατανάλωση νερού με υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου (CrVΙ) επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό όχι μόνο μέσω της κατάποσης αλλά και μέσω της δερματικής επαφής και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Επίσης στα συμπεράσματα της έκθεσης, αναφέρεται ότι στην περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί οργανωμένο σχέδιο για τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών.

Στην εν λόγω έκθεση, αναφέρεται ένα πακέτο προτάσεων για την επίλυση του τεράστιου προβλήματος της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού.

Στο πακέτο προτάσεων περιλαμβάνεται, μεταξύ των άλλων, η εφαρμογή Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης της λεκάνης απορροής του ποταμού Ασωπού, ο καθαρισμός της παρόχθιας ζώνης του Ασωπού για την εξασφάλιση πρόσβασης και ελέγχου καθ όλο το μήκος του ποταμού, η ανάπτυξη online συστήματος για την τακτική παρακολούθηση της ποιότητας των επιφανειακών νερών του ποταμού Ασωπού και των υπόγειων νερών της περιοχής, η εγκατάσταση αντιρρυπαντικών συστημάτων σε όλες τις μονάδες των οποίων τα απόβλητα περιέχουν τοξικές ουσίες, η διαμόρφωση πλαισίου δράσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων για το πόσιμο νερό και τη διαχείριση των υδατικών πόρων κ.ά.

2 Σχόλια

  1. kalimera, tha ithela ston ameso melwn ta stoixeia ton biomixaneion pou einai stin perioxei ekei . Exw tin BIOLOGIKI lusi ston probluma tis biomixaniki rupansu.

    MERCI!!!!

Comments are closed.