Αιωρούμενα σωματίδια: «καμπανάκι» από ΕΕ για υπερβάσεις

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-particle-pollution-greeceΗ ΕΕ έστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα και σε ακόμα επτά κράτη μέλη, για υπερβάσεις στις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10, τα οποία έχουν διάμετρο μόλις 10 μικρόμετρα (χιλιοστά του χιλιοστού) και έτσι περνούν μέσα στους πνεύμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Τα οχτώ κράτη μέλη (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακική Δημοκρατία, Ρουμανία) έχουν καθυστερήσει να συμμορφωθούν με τα όρια που ισχύουν από το 2005.

Τα εν λόγω σωματίδια προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα και τις οικιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.

Πολλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ζήτησαν να παραταθεί η προθεσμία για την τήρηση των ορίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

Για ορισμένα κράτη που καταβάλλουν προσπάθειες συμμόρφωσης, εγκρίθηκαν οι παρατάσεις, ενώ για τα οχτώ κράτη μέλη, η ΕΕ έστειλε προειδοποιητικές επιστολές.

Η Γαλλία θα λάβει ξεχωριστή επιστολή λόγω ότι δεν ελέγχει και τις εκπομπές διοξειδίου του θείου.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα οχτώ κράτη μέλη θα πρέπει το συντομότερο να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις και να καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία των πολιτών.

Σχόλια