Σώθηκε αρκούδα που παγιδεύτηκε στην Εγνατία Οδό

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

bear-saved-egnatia-odoΣώθηκε μια θηλυκή αρκούδα με το μόλις 10 μηνών αρκουδάκι της που εγκλωβίστηκαν νωρίς το πρωί της 17ης Νοέμβρη σε κάθετη της Εγνατίας Οδού, μεταξύ Νεάπολης Κοζάνης-Καστοριάς και κοντά στο Κωσταράζι.

Η αστυνομία Καστοριάς αφού διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων, κάλεσε επειγόντως τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ προκειμένου να απεγκλωβίσει το ζώο από το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Τα ζώα ήρεμα χωρίς τη διέλευση των οχημάτων, απομακρύνθηκαν τελικά προς το παραποτάμιο δάσος του Αλιάκμονα.

Είναι η τρίτη φορά που διαδραματίζεται ανάλογο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι αναφορές για διέλευση αρκούδας με μικρό στο συγκεκριμένο σημείο. Το ένα από τα 8 φετινά θανατηφόρα για την αρκούδα ατυχήματα συνέβη στο ίδιο σημείο.

Λόγω των πρόσφατων δυνατών βροχοπτώσεων, της σαθρότητας του εδάφους αλλά και της κακής κατασκευής, ο προστατευτικός φράχτης υποχώρησε σε πολλά σημεία τόσο της Εγνατίας οδού όσο και καθέτων Οδών ταχείας κυκλοφορίας καθιστώντας το σύνολο του οδικού δικτύου επικίνδυνο και για τις αρκούδες αλλά και για του ίδιους τους οδηγούς.

Στο σημείο που συνέβη το περιστατικό, 13 συνεχόμενοι πάσσαλοι βρίσκονται εδώ και μέρες πεσμένοι στο έδαφος επιτρέποντας τη διάβαση μικρών και μεγαλύτερων ειδών πανίδας σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

•εφιστά την προσοχή των οδηγών που διέρχονται την Εγνατία Οδό και τις καθέτους της στην περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας

•υπενθυμίζει στην ηγεσία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος τα ειδικά υπομνήματα που έχουν κατατεθεί από  το 2007 για τις θέσεις αλλά και τις προδιαγραφές κατασκευής του φράχτη

•τονίζει την ανάγκη άμεσης επίλυσης του ζητήματος προκειμένου να μην θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα.

Κυρίως όμως, ευχαριστούμε τον ενεργό πολίτη που ειδοποίησε τις αρχές, και δεν άφησε πίσω του δύο νεκρά ή τραυματισμένα ζώα.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Σχόλια