Εξανεμίζονται οι ελπίδες για δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη

0
8

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

news-barack-obama-about-cop-15Την άποψη ότι δεν θα επιτευχθεί δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα στην Κοπεγχάγη εξέφρασαν οι παγκόσμιοι ηγέτες που συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της συνόδου της ομάδας για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, και ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λοκ Ρασμούσεν, δήλωσαν ότι σε πρώτη φάση προέχει η θέσπιση ενός κοινού πλαισίου και μιας πολιτικής πλατφόρμας συνεννόησης πάνω στην οποία θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες πιθανότατα θα «χρησιμοποιήσουν» τη σύνοδο του ΟΗΕ για να συμφωνήσουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο το οποίο θα ορίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας στο μέλλον.

Το σενάριο αυτό ακούγεται τρομακτικό δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή είναι αναπόφευκτη και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Η αλήθεια είναι πως ο στόχος για consensus των 191 κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο είναι σχεδόν ανέφικτος, ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα χρειαστούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνία δεν παύει να προκαλεί απογοήτευση καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ήδη ορατές.

Σχόλια