ΥΠΕΚΑ: αλλαγές στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό

2
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

environmental-ministry-new-buildingsΤο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επεξεργάζεται πακέτο αλλαγών στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν, τα αυθαίρετα, οι ημιυπαίθριοι με τις αλλαγές να οριστικοποιούνται και να ανακοινώνονται στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο αρμόδιος για πολεοδομικά θέματα υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, έχουν δώσει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες, θα κινηθούν οι εν λόγω αλλαγές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νέο πακέτο αλλαγών θα περιλαμβάνει:

-Αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η νομοθεσία θεωρείται πολύπλοκη και θα πραγματοποιηθούν κινήσεις προς την απλοποίησή της.

-Αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Έχουν διατηρηθεί ορισμένες από τις διατάξεις, που είχε αλλάξει το καλοκαίρι το πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες θα επαναξιολογηθούν οι αλλαγές.

Η Τίνα Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι οι εν λόγω αλλαγές θα προβλέπουν την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά η ένοχη σχέση κράτους-πολίτη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να καταργηθεί το σημερινό καθεστώς και να επανέλθουν οι άδειες στο προηγούμενο, δηλαδή με μεγάλους ημιυπαίθριους.

-Ημιυπαίθριοι.  Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διαμηνύσει στο υπουργείο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νομιμοποίηση αυθαιρεσιών.

-Εκτός σχεδίου δόμηση. Το εν λόγω θέμα έχει τεθεί επί τάπητος από την ίδια την υπουργό και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά με επικρατέστερο εκείνο της αλλαγής των ορίων αρτιότητας.

-Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Το υπουργείο επιζητεί τρόπους ώστε να εφαρμόζεται η μεταφορά συντελεστή.

-Αυθαίρετα. Η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις για το περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, όπως η παρακολούθηση συγκεκριμένων εκτάσεων-φιλέτων με ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της ειδικής υπηρεσίας παρακολούθησης και κατεδάφισης αυθαιρέτων, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

2 Σχόλια

 1. Σχετικά με τον ΓΟΚ:
  Να επανέλθει ο έλεγχος όλων των οικοδομών πριν τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα.Ιδιαίτερα θα πρέπει να ελέγχεται η τηρηση των μελετών θερμομόνωσης.
  Σχετικά μετην εκτός σχεδίου δόμηση:
  Να καταργηθούν οι παρεκκλίσεις αρτιότητας με την επιφύλαξη όσον αφορά τις ζώνες πόλεων και οικισμών.
  Να οριστεί μεγαλύτερη αρτιότητα π.χ. 8 στρέμ.
  Να απαιτούνται προϋποθέσεις όπως α) πρόσωπο σε αναγνωρισμένο
  σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οδικό δίκτυο β)ύπαρξη δικτύου ύδρευσης και ενέργειας στη περιοχή του γηπέδου.
  Να υποχρεώνονται τα κτήρια πάνω από ένα μέγεθος να είναι βιοκλιματικά.
  Να απαγορεύεται η δόμηση σε εδάφη με κλίση>30%.

 2. Στις Κυκλάδες δεν υπάρχουν ούτε Βιομηχανίες ούτε μεγάλες Επιχειρήσεις γιά να απορροποφήσουν τούς Εργάτες. ΜΟΝΟ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ ! Σταματήστε λοιπόν νά βάλετε συνεχώς κατά τής Αξιοποίσης τών Κυκλάδων. Όλες αυτές οι Αμπελοφιλοσοφίες, από Άσχετους, αποσκοπούν άθελα, στό πνύξιμο τής Οικοδοδομής, πού είναι ο μοναδικός πνεύμονας τών Κυκλαδιτών.
  1. Αν γίνει τό Άρτιο 8 στρέμματα,Χιλιάδες Ιδιοκτήτες θά χάσουν τήν ήδη αγορασμένη Περιουσία τους, αλλά καί η Αξία τής απαιτουμένης Εκτάσεως πλέον, θά διπλασιασθεί, μέ συνέπεια νά μήν αγοράζονται πλέον καί νά σταματήσει η Οικοδομή !
  Έτσι, οι Κυκλαδίτες δέν θά μπορούν πλέον νά πωλήσουν τό Κτηματάκι τους, γιά νά Παντρέψουν τό Κορίτσι τους, γιά νά ανοίξουν μιά δουλίτσα στά παιδιά τους, γιά νά κτίσουν η να επισκευάσουν τά Σπίτια τους! Πολύ Ωραία!

  2. Γιά αυτούς πού δεν ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ας μάθουν ότι Όλοι οι Δρόμοι πού υπάρχουν ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ, έχουν διανοιχθεί ΟΧΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ & ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ αλλά από τήν Ιδιωτική Πρωτοβουλία, τούς Συνεταιρισμούς και Συλλόγους πού αναπτύσουν τίς Περιοχές τους.
  Επίσης σύμφωνα μέ τούς Νόμους Περί Δομήσεως τών Εκτός Σχεδίου τού 1985,ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ, αφού άλλωστε, τά Κτήματα τών Κυκλαδιτών είναι Συνεχόμενα, χωρίς Δρόμους.

  3.Τί λέει η Κυρία ?, Να κτίζονται τά Κτήματα πού έχουν Νερό καί Ηλεκτρικό ? Από το Παρίσι μάς ήλθε ?
  Πού είδε στίς Εκτός Σχεδίου Περιοχές, δίκτυα Νερού καί Ηλεκτρικού ?
  Όπου υπάρχουν τέτοια Δίκτυα,τήν πληροφορώ πώς έχουν γίνει μέ Πρωτοβουλίες καί Δαπάνες τών Ιδιωτών.

  4. Τό ξέρει η Κυρία πώς τά Νησιά, οι Κυκλάδες, είναι κορυφές Λόφων
  πού εκτός από τά Οροπέδια καί τίς Εκβολές τών Χειμάρων, έχουν όλες
  μεγάλες Κλίσεις ? Γιά ποία Απαγόρευση Κλίσεως Ομιλεί?

  Δηλαδή, η Σαντορίνη, πού έχει Κλίση 80-100%, τήν χαλάει? Μά αυτό ξεχωρίζει καί αρέσει, στούς Έλληνες καί Ξένους!

Comments are closed.