ΕΕ:θετικά αποτελέσματα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-succeed-cuts-greenhouse-gases1H ΕΕ, στην ετήσια έκθεση πρόοδου αναφέρει ότι, θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που ορίζονται στο Πρωτόκολλο του Κιότο σε σχέση με την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η Ευρώπη αποδεικνύει ότι αν υπάρχει πολιτική θέληση, η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να συνδυαστεί με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Το 2007 οι εκπομπές της Ε.Ε.«15» μειώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά και διαμορφώθηκαν στο -5% σε σχέση με το 1990. Ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 1990-2007 ήταν περίπου 44%.

Συνολικά για την Ενωση, η μείωση εκπομπών από το 1990 φτάνει το 12,5%. Σύμφωνα δε με την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), το 2008 η μείωση των εκπομπών θα συνεχιστεί και θα φτάσει το -6,2% για την Ε.Ε.«15» και το -13,6% για την Ε.Ε.«27».

Η οικονομική κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, η Ε.Ε.«15» έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές της την περίοδο 2008-2012 κατά 8% σε σχέση με το 1990, στόχο τον οποίο αναμένεται να υπερκαλύψει.

Δέκα από τις δώδεκα χώρες που προσχώρησαν στην Ενωση αργότερα (εξαιρούνται Κύπρος και Μάλτα) δεσμεύονται με διμερείς συμφωνίες να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 6%-8%, στόχο που αναμένεται να πετύχουν.

Ο επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, κάλεσε και τις υπόλοιπες υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, αλλά και τις μεγαλύτερες από τις αναπτυσσόμενες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά το πρότυπο της Ευρώπης.

Σχόλια