Η ατζέντα της Συνόδου της Κοπεγχάγης

1
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

copenhagen-summit-issuesΤι είναι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης;

Η σύνοδος του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Κοπεγχάγη, θα έχει ως θέμα την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η εν λόγω συμφωνία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.

Η σύνοδος θα αρχίσει στις 7 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει δύο βδομάδες.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Οι επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν ότι θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, για να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Δηλαδή θα πρέπει να μειωθούν κατά 25%-40% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Ποιες χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου;

Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς τα βιομηχανοποιημένα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία, ανήκουν στις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο το πλανήτη και θα πρέπει να μειώσουν κατά πολύ τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Την ίδια στιγμή οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον πλανήτη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα ποσοστά των εκπομπών ρύπων.

Το κλειδί των διαπραγματεύσεων είναι να βρεθεί μια δίκαιη λύση αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τις μειώσεις που πρέπει να επιβληθούν σε κάθε χώρα.

Ποιος θα πληρώσει;

Θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πλούσιες χώρες ως βοήθεια απέναντι στις φτωχότερες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας και οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ, έχουν προτείνει το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, έως το 2020.

Αποψίλωση των δασών

Περίπου το 40% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, οφείλεται στην αποψίλωση των δασών.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την επίτευξη μιας συμφωνίας στη Κοπεγχάγη;

Απαιτείται ένα θαύμα, καθώς στην τελευταία προπαρασκευαστική σύνοδο που έγινε στη Βαρκελώνη για το κλίμα, οι περισσότεροι ηγέτες πιστεύουν ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης θα καταλήξει σε αδιέξοδο.

Μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama θα μπορούσε να πιέσει για αλλαγή του σκηνικού, αλλά κάτι τέτοιο είναι απίθανο.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η κοινωνία και η πολιτεία στα πλαίσια της λογικής και των πρακτικών για περισσότερη κοινωνική ευθύνη(ΕΚΕ), από μέρους των επιχειρήσεων να πιέσει ώστε τα ΜΜΕ να αφιερώσουν θεσμοθετημένο χρόνο για ενεργειες αειφόρου ανάπτυξης καιμη περαιτέρω καταστροφής του περιβαλλοντος και κατά συνέπεια του σπιτιού μας που είναι ο πλανήτης.
    Να δοθούν κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις ενσωματώσουν στα καταστατικά τους και εφαρμόσουν πρακτικές ΕΚΕ σε όλους τους τομείς και κυρίως στο περιβάλλον.

Comments are closed.