Η Τίνα Μπιρμπίλη για την κλιματική αλλαγή

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

environmental-minister-climate-changeΗ υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι η χώρα συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λέγοντας «όχι» στο λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, προωθώντας νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η Τίνα Μπιρμπίλη σε ομιλία της στο 14ο Εθνικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπενθύμισε το λεγόμενο στόχο «20-20-20» της ΕΕ.

Ο εν λόγω στόχος προβλέπει ότι μέχρι το 2020, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να έχουν μειωθεί 20%, η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% και το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο να αυξηθεί στο 20%.

Η Τίνα Μπιρμπίλη επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης, ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν θα ενταχθεί το καύσιμο του λιθάνθρακα και η πυρηνική ενέργεια.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, τόνισε ότι θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, τουλάχιστον με κατοχή του 51% και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Το Αιγαίο και η Μακεδονία θα γίνουν ενεργειακός δίαυλος πράσινης ενέργειας, από τη Μεσόγειο στο Βορρά και θα διασυνδεθούν με τα μεγάλα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, πρόσθεσε η υπουργός.

Επίσης, η υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τεθείς σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ, το οποίο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα δημιουργήσει παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας.

Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης που θα γίνει το Δεκέμβριο για την κλιματική αλλαγή, η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι η χώρα θα εκπροσωπηθεί, από τον Πρωθυπουργό με την ιδιότητα του ως προέδρου της Διεθνούς Σοσιαλιστικής.

Σχόλια