Η ανακύκλωση συσκευών κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

0
26

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

device-recycling-greeceΠέρυσι ανακυκλώθηκαν 47 χιλιάδες τόνοι ηλεκτρικών συσκευών όλων των κατηγοριών(αντιστοιχούν σε 2,326,677 συσκευές), ενώ τους 5 πρώτους μήνες του 2009 ανακυκλώθηκαν περίπου 25,000 τόνοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, αφού με βάση το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές.

Τώρα πια είναι υποχρεωτικό οι εν λόγω συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων.

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αποτελούνται από υλικά, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Από τις πλέον διαδεδομένες ηλεκτρονικές συσκευές στη χώρα ,είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία κάθε χρόνο πουλιούνται περίπου 3,5 εκατομμύρια συσκευές, με αποτέλεσμα ο όγκος απορριμμάτων που παράγεται, να είναι πολύ μεγάλος.

Το πιο επικίνδυνο μέρος τους είναι οι μπαταρίες, οι οποίες βλάπτουν το περιβάλλον όταν καταλήγουν σε χωματερές.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι περιέχουν βλαβερά στοιχεία, όπως βαρέα μέταλλα (κάδμιο και λίθιο), ενώ παλιότερα περιείχαν και μόλυβδο.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2008, όσον αφορά τις μεγάλες οικιακές συσκευές, ανακυκλώθηκαν 833,342 ψυγεία, κλιματιστικά και πληντύρια.

Από τις μικρές οικιακές συσκευές, όπως μίξερ, καφετιέρες, τοστιέρες και σκούπες, ανακυκλώθηκαν 310,426.

Από τον εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά, φωτοτυπικά, ανακυκλώθηκαν 555,032 συσκευές, ενώ από τον εξοπλισμό ήχου και εικόνας, όπως τηλεοράσεις, Ηi-Fi, DVD και βίντεο, οδηγήθηκαν για ανακύκλωση 258.045 συσκευές.

Σχόλια