Οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής εν όψει Κοπεγχάγης

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

government-energy-targetsΟ υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας σε διημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε τις αμφιβολίες του, ως προς την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Στην εν λόγω διημερίδα, που είχε ως θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική», ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης , παρουσίασε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο  κ. Κουβέλης, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε στην ομιλία του, την ανάγκη για το διαχωρισμό της ανάπτυξης από τη ζήτηση ενέργειας, εφαρμόζοντας πολιτικές αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας.

Το θέμα της ενέργειας σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον εν λόγω τομέα, περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, την προώθηση νέων τεχνολογιών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή και τη χρήση καθώς και μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη είναι σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα, όπως και οι αγωγοί Τουρκίας –ΕλλάδαςΙταλίας και South Stream.

O υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, παρουσίασε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση των διασυνδέσεων και υποδομών, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς, την προώθηση των ΑΠΕ και τη μείωση ενεργειακής ζήτησης με μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικής χρήσης ενέργειας.

Όσον αφορά τη αγορά φυσικού αερίου, ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι το 80% των ποσοτήτων που καταναλώνει η χώρα, προέρχονται από τη Ρωσία και το 20% από την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προβλέπεται η κατανάλωση αερίου να υπερδιπλασιαστεί έως το 2015 και να φτάσει περίπου τα 7,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που θα καλυφθεί τόσο από τη Ρωσία, όσο και από το Αζερμπαιτζάν.

Επειδή η σύμβαση προμήθειας αερίου από τη Ρωσία λήγει το 2016, η κυβέρνηση επιδιώκει την έγκαιρη ανανέωση της.

Σχόλια