Νερό δηλητήριο στην Εύβοια

0
384

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

water-pollution-evoiaΤο θέμα του μολυσμένου με βαρέα μέταλλα πόσιμου νερού, στο Δήμο Μεσσαπίων Ευβοίας, παίρνει νέα τροπή, ύστερα από παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας Χρήστου Τόλια,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οι αναλύσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες έγιναν τον περασμένο Μάιο, ανίχνευσαν υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου στο νερό του δικτύου Ψαχνών- Καστέλλας.

Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα, για το ποιος μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμα το πόρισμα από την έρευνα που διενήργησαν στην εν λόγω περιοχή, στις αρχές Αυγούστου.

Επίσης, νέες αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το ΙΓΜΕ, για λογαριασμό του δημοτικού διαμερίσματος Νεροτριβιάς, έδειξαν ότι ακόμα υπάρχουν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Στο δίκτυο ύδρευσης ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο 18 μg/l, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα και εμπλούτισαν τον υδροφόρο ορίζοντα με καθαρό νερό.

Οι ίδιες αναλύσεις, καταγράφουν υψηλές τιμές της τοξικής ουσίας ακόμα και σε πηγές.

Από ορισμένες πηγές, οι κάτοικοι προμηθεύονται νερό.

Ο Δήμος Μεσσαπίων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσσαπίων, διαβεβαιώνουν ότι το νερό του δικτύου σε Ψαχνά-Καστέλλα είναι αρίστης ποιότητας.

Η δημοτική αρχή όμως τον Αύγουστο, σφράγισε τέσσερις γεωτρήσεις με τα μεγαλύτερα μεγέθη χρωμίου και νικελίου, και άνοιξε τρεις καινούριες κατόπιν υποδείξεων του ΙΓΜΕ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, σε ανακοίνωση που διένειμε, επισύναπτε πιστοποιητικό αναλύσεων του νερού στα Ψαχνά από ιδιωτικό εργαστήριο (ΕΚΕΠΥ), όπου οι υπεύθυνοι του εν λόγω εργαστηρίου δήλωσαν ότι δεν είναι πιστοποιημένο για αναλύσεις νερού…

Στην εν λόγω ανάλυση, δεν υπήρχαν ενδείξεις μετρήσεως εξασθενούς χρωμίου, παρά μόνο ολικού, που στα Ψαχνά καταγράφεται στα 2,8 μg/l.

Αναλύσεις που έγιναν αργότερα από το ίδιο εργαστήριο, βρήκαν ολικό χρώμιο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα Μεσσαπίων. Οι μεγαλύτερες τιμές καταγράφονται στη Δάφνη (19,5 μg/l), το Κοντοδεσπότι (16,5 μg/l), τη Νεροτριβιά (6,5 μg/l).

«Το ολικό χρώμιο που ανιχνεύουμε μπορεί να είναι όλο εξασθενές», διευκρινίζει ο υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου του εργαστηρίου Τ. Γέραλης.

Το όριο ολικού χρωμίου για το πόσιμο νερό κατά την ΚΥΑ 2600/2001 είναι 50 μg/l.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εξασθενές χρώμιο κατατάσσεται στις καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.

Επίσης και οι ιατρικές απόψεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα, με τον επικεφαλή στο τομέα Ιατρικής Εργασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Θριασίου, Στ. Κωστόπουλο, ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το χρώμιο στην εξασθενή του μορφή είναι καρκινογόνο μέσω της αναπνοής, της κατάποσης και της επαφής με το δέρμα.

Οι οριακές τιμές είναι απλώς ένας δείκτης αναφοράς, όχι όμως και προστασίας, τόνισε ο ίδιος.

Σχόλια