Προβλήματα με τα σκουπίδια στη Σαμοθράκη και στις Σέρρες

0
30

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

problems-garbages-samothraki-serresΤεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στη Σαμοθράκη, καθώς η μόνη χωματερή του νησιού είναι κλειστή εδώ και 28 μέρες, ενώ στις Σέρρες ο νομάρχης και ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης προσφεύγουν στα δικαστήρια για το θέμα των σκουπιδιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Μέλος του Συλλόγου «Σαμοθράκη εν Δράσει», ο κος Γιάννης Σαράντος περιγράφει τη κατάσταση που επικρατεί τραγική και τόνισε ότι τα σκουπίδια ρίχνονται στα ρέματα και σε απομονωμένα σημεία.

Ο δήμαρχος Γιάννης Πετρούδας δήλωσε ότι πέρυσι τα σκουπίδια έπνιξαν το νησί και χρειάστηκαν απορριμματοφόρα από άλλους δήμους του Έβρου για να τα μεταφέρουν.

«Δεν θα φτάσουμε στα περσινά επίπεδα», τόνισε ο ίδιος.

Ο κος Πετρούδας ευελπιστεί ότι το δικαστήριο θα δώσει νέα παράταση για την λειτουργία του ΧΑΔΑ στα Θέρμα.

Οι κάτοικοι του χωριού από το 2008, καταθέτουν συνεχώς αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με αποτέλεσμα η μοναδική χωματερή να κλείνει προσωρινά, ο δήμος στη συνέχεια ζητά ανακοπή και παράταση, η χωματερή ανοίγει ξανά κ.ο.κ.

Το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις, όταν οι κάτοικοι του νησιού πέτυχαν με δικαστική απόφαση να κλείσει η χωματερή στη θέση Σκλαβούνα, κοντά στη Χώρα, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μεταφέρονται στα Θέρμα και να ξεσηκωθούν οι εκεί κάτοικοι.

Στο νησί πρόκεται να δημιουργηθεί ένας χώρος στο Στριβερό για τα σκουπίδια που μένουν μετά το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων (ΧΥΤΥ), τα οποία θα συγκεντρώνονται σε ένα σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Όσον αφορά το θέμα των σκουπιδιών στο νομό Σερρών, η κόντρα που έχει ξεσπάσει για τις χωματερές θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Β. Δαιρετζής είχε χρησιμοποιήσει βαρείς χαρακτηρισμούς για τον νομάρχη Σ. Φωτιάδη και προκαλώντας τον να του κάνει μήνυση, η οποία έγινε από τον νομάρχη την περασμένη βδομάδα.

Έτσι μέσω δικαστηρίου θα λυθεί το θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών και για το κυρίως έργο του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Παλαιόκαστρο.

Σχόλια