Προσπάθειες για μηδενικά απορρίμματα

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

zero-waste-usΣτις ΗΠΑ , η νέα στρατηγική μηδενικών απορριμμάτων αρχίζει και κερδίζει έδαφος στα σχολεία, πάρκα, εστιατόρια, στάδια και επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Για παράδειγμα, στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone τα ποτηράκια μιας χρήσης και τα λευκά μαχαιροπήρουνα είναι κατασκευασμένα από φυτική πλαστική ουσία και διαλύονται όταν θερμανθούν για λίγα λεπτά.

Στο γνωστό εστιατόριο της Ατλάντα Ecco, οι σερβιτόροι συγκεντρώνουν τα αποφάγια σε ειδικούς κάδους, πριν τα πετάξουν σε λάκκο κομπόστ.

Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακυκλώνει τα απορρίμματα στα εργοστάσια της, με αποτέλεσμα να έχουν καταργηθεί οι κάδοι σε πολλά από αυτά.

Η στρατηγική των μηδενικών απορριμμάτων αρχίζει και κερδίζει έδαφος σε όλες τις ΗΠΑ.

Το εν λόγω κίνημα είναι μεν απλό, αλλά δύσκολο εφαρμόσιμος και αφορά τη μείωση απορριμμάτων, την αποφυγή δοχείων πολυστερίνης ή κάθε άλλου υλικού συσκευασίας, το οποίο δεν είναι βιοδιασπώμενο και την ανακύκλωση ή κομποστοποίηση κάθε δυνατού υλικού.

Η φιλοσοφία των μηδενικών απορριμμάτων ωθείται σήμερα από τη σκληρή πραγματικότητα, όπως την αδυναμία αδειοδότησης νέων ΧΥΤΑ, και τη συνειδητοποίηση ότι η αποσύνθεση οργανικών ενώσεων στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η νησιωτική κοινότητα του Nantucket στη Μασαχουσέτη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με τους ΧΥΤΑ του νησιού να βρίσκονται σε οριακό σημείο να γεμίσουν, το δημοτικό συμβούλιο του Nantucket, υιοθέτησε αυστηρούς κανονισμούς για τα απορρίμματα πριν από μια δεκαετία.

Η δημοτική αρχή, με την υποστήριξη των κατοίκων, υποχρεώνει την ανακύκλωση όχι μόνο των κοινών υλικών, αλλά και των ελαστικών, μπαταριών και όλων των οικιακών συσκευών.

Σχόλια