Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Κοζάνη

1
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

particles-pollution-kozaniΣτα ύψη είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Κοζάνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Περίπου 80 φορές την ημέρα, υπερβαίνουν τα ετήσια όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων σε περιοχές της Κοζάνης. Το ετήσιο όριο υπέρβασης είναι 35 φορές.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02), η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10), δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3 ) περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, δηλαδή το 9,6% των ημερήσιων μετρήσεων κατ΄ έτος.

Ενώ η μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.

Ο νομάρχης Κοζάνης, Γιώργος Δακής, δήλωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, οι οποίοι μένουν κοντά στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Οι τελευταίες μετρήσεις των σταθμών δείχνουν, ότι οι πόλεις και οι κοινότητες που αντιμετωπίζουν  μεγάλο πρόβλημα, είναι ο οικισμός ΔΕΗ Πτολεμαίδας με 78 ημερήσιες παραβάσεις των ετήσιων ορίων, η Μαυροπηγή με 60, η Πτολεμαίδα με 53 και η Ποντοκώμη με 42 υπερβάσεις.

Οι εν λόγω μετρήσεις έγιναν την περίοδο από 1η Ιουνίου 2009 έως 26 Οκτωβρίου 2009.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. I want to know what is being done with reference to the pollution being created by those very large towers in Lofi and Ptolemaida. On a recent visit to the northern Greek province of Macedonia, i was stunned to see so much poluttion being let into the atmposphere. Have recent studies been conducted? Is people’s health being compromised? I want to know where else i can obtain information about this.

Comments are closed.