Νέο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

new-accident-with-bearΤο 8ο τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών, σημειώθηκε προχθές, 28 Οκτωβρίου, στις 10.00 το βράδυ στη νέα διάβαση Ξινού Νερού, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Κοζάνης-Φλώρινας.

Η νεαρό αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας μόλις 10 μηνών και 41 κιλά, χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα και εγκαταλείφθηκε στο σημείο.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από την Αστυνομία Φλώρινας και έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει το θάνατο του άτυχου ζώου.

Τα αρκουδάκια στην ηλικία των 10 μηνών εκπαιδεύονται ακόμη από τη μητέρα τους και ως το επόμενο φθινόπωρο της ζωής τους.

Πρόκειται για το 4ο περιστατικό τροχαίου ατυχήματος με αρκούδα στο ίδιο σημείο, ενώ μετά από σχετική μελέτη και ειδικό υπόμνημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Νομαρχίες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, ΥΠΕΧΩΔΕ) στην περιοχή έχουν ήδη τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΡΚΟΥΔΑΣ».

Βέβαια, η τοποθέτηση των προειδοποιητικών πινακίδων ενημερώνει τους οδηγούς, αλλά δεν εμποδίζει τα ζώα να εισέλθουν στο οδόστρωμα.

Και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, τοποθέτησης του φράχτη των κατάλληλων προδιαγραφών στην Εγνατία Οδό και σε επόμενη φάση, να εγκριθεί η τοποθέτηση φράχτη και στις καθέτους όπου επανειλημμένα έχει υποδείξει η εν λόγω οργάνωση, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, το ζητούμενο πια είναι η ευθύνη των πολιτών και η τήρηση του ΚΟΚ από τους διερχόμενους οδηγούς.

Η τήρηση των ορίων ταχύτητας και η προσεκτική οδήγηση, στο δευτερεύον οδικό δίκτυο των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, θα εξασφαλίσει και την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών, αλλά και την επιβίωση της σπάνιας και πολύτιμης καφέ αρκούδας που εξασφαλίζει την υγεία των δασών μας.

Πρώτη και σημαντικότερη αιτία θανάτωσης για το απειλούμενο είδος της καφέ αρκούδας αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας.

Πρόκειται για την απώλεια της 24ης αρκούδας την τελευταία 5ετία από τροχαίο ατύχημα.

Η εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού καφέ αρκούδας στην Ελλάδα είναι 250 ζώα.

Πηγή: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Σχόλια