Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης ίσως δεν είναι η τελική…

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

climate-change-summit-copenhagen1Ακριβώς λίγες βδομάδες πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι αμφίβολη η επίτευξη μιας κοινής συμφωνίας μεταξύ των ηγετών που θα συμμετάσχουν.

Ο Janos Pasztor, διευθυντής της Ομάδας Στήριξης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η σύνοδος», καθώς οι ΗΠΑ και τα βιομηχανοποιημένα κράτη, δεν έχουν αποδεχθεί τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των αερίων του διοξειδίου του άνθρακα και δεν έχουν συμφωνήσει για το ύψος της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ban Ki-moon έχει ως προτεραιότητα του, την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη κλιματική αλλαγή , η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012, και βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με πολιτικά πρόσωπα για να εξασφαλίσει τη στήριξη τους.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική δύναμη που δημιούργησαν οι 101 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, που συμμετείχαν στην προηγούμενη Σύνοδο για τη κλιματική αλλαγή και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας στη Κοπεγχάγη.

Ο ίδιος επισκέφθηκε το Σιάτλ ,για να συναντηθεί με πολιτικά πρόσωπα και να τους πιέσει να ψηφίσουν την εν λόγω συμφωνία για τη κλιματική αλλαγή.

Πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, «είναι έτοιμες να δεχτούν πολιτικούς συμβιβασμούς, μόνο αν και οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο», δήλωσε ο  Ban Ki-moon.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια