Πιλοτικό πρόγραμμα της Σουηδίας για τις εκπομπές του CO2

1
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

experimental-program-cut-carbon-emissionsΠιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στη Σουηδία, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που παράγονται από την βιομηχανία τροφίμων.

Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται σε ορισμένα προϊόντα που πωλούνται σε μανάβικα και εστιατόρια στη Σουηδία.

Στα συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία μπορεί να είναι από ζυμαρικά, είδη μαναβικής μέχρι χάμπουργκερ, υπάρχουν ετικέτες που αναγράφουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την παραγωγή τους.

Το να αλλάξει κάποιος τις διατροφικές του συνήθειες άμεσα είναι δύσκολο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Μέσω όμως του εν λόγω προγράμματος, μπορεί να σημειωθούν θετικά αποτελέσματα για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής της Εθνικής Σουηδικής Υπηρεσίας Τροφίμων, Ulf Bohman, στον οποίο ανατέθηκε τον περασμένο χρόνο, να συντάξει νέο κατάλογο με οδηγίες τροφίμων, δίνοντας βάση τόσο στη θρεπτική τους αξία, όσο και στο πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε και είναι κάτι καινούργιο για μας, δήλωσε ο Ulf Bohman.

Μερικές από τις νέες διατροφικές οδηγίες, εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και πρότειναν στους Σουηδούς, για παράδειγμα να αγοράζουν καρότα αντί για αγγούρια και ντομάτες.

Αντίθετα με τα καρότα, τα άλλα δύο προϊόντα καλλιεργούνται σε θερμοκήπια στη Σουηδία και χρειάζεται να καταναλωθεί περισσότερη ενέργεια.

Είναι η πρώτη φορά που συνδυάζεται η διατροφή με την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσθεσε ο Bohman.

Η Εθνική Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων συμβουλεύει τους πολίτες να μην καταναλώνουν πολλά ψάρια, παρότι ωφελούν την υγεία, γιατί ο πληθυσμός των ψαριών μειώνεται στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Επίσης τους ενθαρρύνει να τρώνε περισσότερα φασόλια ή κοτόπουλο αντί του κόκκινου κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την εκτροφή των βοοειδών.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.