Σχέδιο σωτηρίας των κοραλλιογενών υφάλων

0
24

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

freezer-plan-save-coral-reefsΔυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη σωτηρία των κοραλλιογενών υφάλων, λόγω της ρύπανσης και της οξείδωσης των θαλασσών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη στη Δανία, η οποία οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Ισορροπία του Περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες, υποστήριξαν ότι πολλοί από τους κοραλλιογενείς υφάλους θα καταστραφούν στο μέλλον, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ως σχέδιο σωτηρίας των εν λόγω υφάλων προτάθηκε, η λήψη δειγμάτων κοραλλιών, με σκοπό να «καταψυχθούν» σε υγρό άζωτο για να διατηρηθούν.

Αν στο μέλλον επιτευχθεί η σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, θα τα εντάξουν και πάλι στο οικοσύστημα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι κινδυνεύουν με αφανισμό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για να δημιουργηθούν χρειάζονται χιλιάδες χρόνια και μερικοί από αυτούς, έχουν τα πιο πλούσια οικοσυστήματα με πολλά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Η εξαφάνιση τους θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στην αλιεία. Πολλά είδη ψαριών τους χρησιμοποιούν ως καταφύγιο αλλά και για την εύρεση της τροφής τους.

Στην εν λόγω διάσκεψη που έγινε στην Κοπεγχάγη, πήραν μέρος 16 εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, για να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν η προστασία των κοραλλιογενών υφάλων.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σημαντικοί φυσικοί βιότοποι, οι οποίοι αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων και φαγητού για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τα κοράλλια και τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς τους. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.

Η λήψη δειγμάτων και η κατάψυξη τους σε υγρό άζωτο για να διατηρηθούν είναι ένα εναλλακτικό σχέδιο, καθώς είναι μια τελευταία προσπάθεια για διασωθούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, δήλωσε ο επιστήμονας Simon Harding από Ζωολογική Κοινότητα του Λονδίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο οικοσύστημα που θα εξαφανιστεί στο πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) που βρίσκεται στην Αυστραλία.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια