Η Ισπανία κινδυνεύει με πρόστιμο από την ΕΕ

0
13

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

eu-fine-spain-waste-managementΚίνδυνος για πρόστιμο στην Ισπανία λόγω μη εφαρμογής επεξεργασίας λυμάτων σε περιοχή της.

Τελική γραπτή προειδοποίηση απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ισπανία, επειδή η τελευταία δεν εφαρμόζει απόφαση του Δικαστηρίου για την επεξεργασία των λυμάτων στην περιοχή Playa de la Motilla της Βαλένθιας.

Εάν η Ισπανία δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η Επιτροπή θα επαναφέρει την υπόθεση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και θα ζητήσει να επιβληθούν πρόστιμα στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Δικαστηρίου (2007) αναφέρει ότι η Ισπανία παρέβη την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει ότι τα λύματα των δήμων Sueca, Benifaió, Sollana, Almussafes και άλλων παράκτιων δήμων υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν απορριφθούν σε ευαίσθητη περιοχή, στην ακτογραμμή Frente του φυσικού πάρκου της Albufera που βρίσκεται κοντά στην παραλία Motilla.

Ως γνωστόν, βάσει της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (271/1991/ΕΟΚ), οι αστικές περιοχές με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα συστήματα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Επιτροπή από την Ισπανία, σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις και παρατηρούνται κενά στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την κατάλληλη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων, σε κατάφωρη παραβίαση της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα των έργων παραμένει ασαφές, τα λύματα εξακολουθούν να απορρίπτονται στο περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή απευθύνει δεύτερη γραπτή προειδοποίηση στην Ισπανία.

Εάν η Ισπανία δεν συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Δικαστηρίου, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών ποινών.

Πηγή: Ιστότοπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σχόλια