Σκοτώθηκε λύκος με πυροβόλο όπλο στη Κοζάνη

1
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

wolf-shot-kozaniΝέα καταγγελία παράνομης εξόντωσης λύκου έγινε στην περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο υπεύθυνος θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), ειδοποίησε την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, σχετικά με ένα νεκρό λύκο που βρέθηκε από θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ στο Μεσόβουνο Κοζάνης του Δήμου Βερμίου.

Στην εν λόγω περιοχή έσπευσε στέλεχος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και όπως διαπιστώθηκε, το άτυχο ζώο είχε πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση (45 μέτρα).

Πρόκειται για ένα νεαρό θηλυκό ζώο, το οποίο βρέθηκε σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που αποδεικνύει πως το περιστατικό συνέβη αρκετές μέρες πριν.

Η εκτίμηση της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είναι πως το ζώο θανατώθηκε περίπου στις αρχές Οκτώβρη. Τόσο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους περιστατικά λαθροθηρίας.

Αν και η θήρα του λύκου απαγορεύεται ήδη σε όλη τη χώρα από το 1992 και το είδος θεωρείται αυστηρά προστατευόμενο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43 νοτίως του 39ου παράλληλου (Στερεά Ελλάδα), η ανθρωπογενής θνησιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εκτιμάται ότι η ανθρωπογενής θνησιμότητα ετησίως ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% του συνολικού πληθυσμού , ενώ σε κάποιες περιοχές κατανομής του είδους ανέρχεται ακόμα και στο 40% επί του συνόλου του τοπικού πληθυσμού του.

Τα συνεχόμενα κρούσματα λαθροθηρίας λύκων, ανησυχούν τους ανθρώπους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ενώ φαίνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν τέτοια περιστατικά λόγω της υπο-στελέχωσης τους.

Αν και οι πληθυσμοί του λύκου «αντέχουν» σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, όταν αυτή συνδυάζεται με άλλους περιοριστικούς παράγοντες (μείωση της διαθεσιμότητας τροφής,  κατακερματισμός των βιοτόπων του είδους) μπορεί να απειλήσει τον πληθυσμό του είδους μελλοντικά.

Η περαιτέρω βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση κατάλληλων ποιμενικών σκύλων, η αποτελεσματικότερη φύλαξη ή η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων αποτελούν προϋποθέσεις ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων με τα άγρια ζώα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η διατήρηση του είδους δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των κτηνοτρόφων. Η συμμετοχή και βοήθεια της πολιτείας είναι καθοριστική και αναγκαία.

Πηγή: ΚΑΛΛΙΣΤΩ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σκοτωμα θαλουν ολοι αυτοι οι κοπανοι που θανατωνουν ζωα.Δεν υπαρχει τπτ πιο αγνο απο τα ζωα.Αυτο το πραγμα εχει αρχισει να παρατραβαει και πρεπει ολοι αυτοι να πληρωνουν.

Comments are closed.