Χάθηκε η ευκαιρία για σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό;

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

opportunity-lignite-power-stationΟξεία κριτική δέχεται η προηγούμενη κυβέρνηση για το «περιβαλλοντικό της ατόπημα», την επιλογή της δηλαδή να μην επιδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια για την κατασκευή καθαρού λιγνιτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη χρηματοδότηση της ΕΕ που αφορούσε επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρισμού και νέες τεχνολογίες όπως η τεχνολογία κατακράτησης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Η τεχνολογία CCS, που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο στην Ευρώπη, δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και στη συνέχεια το αποθηκεύει σε φυσικές γεωλογικές κοιλότητες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η Κομισιόν κάλεσε το 2009 την προηγούμενη κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το κοινοτικό πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να χαθεί ευκαιρία 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε ότι η Ελλάδα επέλεξε να ζητήσει χρηματοδότηση για άλλα έργα, «ώριμα προς χρηματοδότηση», μεταξύ των οποίων η κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τη νέα κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι θα αποκλείσει από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας τον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, προωθώντας το φυσικό αέρι και λιγνιτικές μονάδες καθαρού άνθρακα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος τόνισε ότι το ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν αφήνει περιθώριο για χρήση λιθάνθρακα, ενώ η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.

«Ο σχεδιασμός μας δίνει προτεραιότητα στην αντικατάσταση των παλαιών λιγνιτικών σταθμών με νέες μονάδες καθαρού άνθρακα υψηλής απόδοσης καθώς και με νέους σταθμούς φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.

Σχόλια