Οι πρώτες διώξεις για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

first-procecutions-lake-koronia-pollutionΟι πρώτες διώξεις για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, ασκήθηκαν στους νόμιμους εκπροσώπους 20 βιομηχανικών μονάδων, που φέρονται να είναι υπεύθυνοι για την εν λόγω κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άρχισε το 2007, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε γνωστό αν ευθύνονται δημόσιοι υπάλληλοι -μέλη της διοίκησης- για την ανυπαρξία ελέγχων.

Το εν λόγω σκέλος της έρευνας, ανατέθηκε στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν έχει υποβάλει ακόμη πόρισμα, ώστε να προχωρήσει η ποινική διαδικασία.

Δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις τα μέλη της προηγούμενης και της τωρινής διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των όμορων δήμων σε σχέση με τους ελέγχους, τα διαχειριστικά θέματα και την εφαρμογή του «μάστερ πλαν» για τη λίμνη Κορώνεια.

Ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας Στέφανος Ζαρκαντζιάς, άσκησε ποινική δίωξη για «υποβάθμιση- ρύπανση περιβάλλοντος», σε βάρος ιδιοκτητών και νόμιμων εκπροσώπων των βαφείων, βουστασίων, μιας γαλακτοβιομηχανίας, μιας βιομηχανίας κατασκευής μεταλλικών μαγειρικών σκευών, που είναι εγκατεστημένες γύρω από τη λίμνη Κορώνεια.

Τις παραβάσεις βεβαίωσε, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των ιδιοκτητών, διευθυντών και των νόμιμων εκπροσώπων των Ανώνυμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, που λειτουργούν γύρω από την Κορώνεια.

Οι εν λόγω βιομηχανικές μονάδες, φέρονται ότι εκφόρτωναν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον απαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό και δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία για τη διασφάλιση των κατώτατων ρύπων.

Αποτέλεσμα ήταν να υποβαθμιστεί η υδροχημική κατάσταση του νερού της λίμνης και να καταστεί επικίνδυνη για την πανίδα της περιοχής, αφού το νερό σήμερα είναι ακατάλληλο για κάθε χρήση.

Σχόλια