«Συγχωροχάρτια» για τις εκπομπές ρύπων μοιράζει ταξιδιωτικός πράκτορας

0
5

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία

news-holidaymakers-greenhouse-gases1«Συγχωροχάρτια» μοιράζει στους πελάτες του ένας ευφάνταστος ταξιδιωτικός πράκτορας στη Βρετανία, προκειμένου να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τις τύψεις που τους βασανίζουν για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Guardian, ο ταξιδιωτικός πράκτορας συνιστά στους πελάτες του να πληρώσουν λίγο παραπάνω αν αισθάνονται άσχημα για τις εκπομπές ρύπων του αεροπλάνου με το οποίο θα ταξιδέψουν και παρομοιάζει την προσφορά του με τα συγχωροχάρτια του Μεσαίωνα.

Παράλληλα, το ταξιδιωτικό γραφείο που διαθέτει ο σύγχρονος «εξομολογητής» (responsibletravel.com) ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την ιστοσελίδα του διαφημίσεις για αντισταθμίσεις ρύπων, αντιδρώντας στο «χρηματιστήριο εκπομπών».

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πολλές αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν στους πελάτες τους την ευκαιρία να πληρώσουν λίγο παραπάνω με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για δενδροφύτευση στην Αφρική ή για κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ινδία.

«Πιστεύουμε ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία πρέπει να θέσουν ως βασική τους προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου» τόνισε σε δηλώσεις του ο Τζάστιν Φράνσις, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου.

«Οι αντισταθμίσεις άνθρακα απομακρύνουν τους τουρίστες από τον στόχο που θα έπρεπε να έχουν, τη μείωση δηλαδή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι σαν να μας δίνουν συγχωροχάρτια για να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο», προσέθεσε ο κ. Φράνσις.

«Το 2002 ήμασταν το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο που προσέφερε αντισταθμίσεις άνθρακα. Το 2009 είμαστε οι πρώτοι που σταματάμε να κάνουμε τέτοιου είδους προσφορές», κατέληξε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισημαίνει ότι οι αντισταθμίσεις ρύπων στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα και ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση των αεροπορικών πτήσεων, τη χρήση λιγότερο «ρυπογόνων» μεταφορικών μέσων και την απόκτηση οικολογικής συνείδησης που συνεπάγεται αλλαγή τρόπου ζωής.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Σχόλια