Το έγκλημα στον Ασωπό συνεχίζεται…

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

asopos-river-pollution2Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αποκαλύπτει την προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου, με αποτέλεσμα τα ανεπεξέργαστα λύματα να καταλήγουν στον Ασωπό ποταμό και στις γύρω περιοχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Στη εν λόγω έκθεση, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, ενώ καταγγελίες των συλλόγων πολιτών της περιοχής, τονίζουν ότι εκτός των αστικών λυμάτων, στη μονάδα ρίχνονται παράνομα και απόβλητα από τις γύρω βιομηχανίες.

Το Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ο Σύλλογος «Πολίτες για την Aειφορία, το Περιβάλλον, την Yγεία και τον Πολιτισμό» και ο ιερέας που μάχεται για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της εν λόγω περιοχής Γιάννης Οικονομίδης, τον περασμένο Ιούνιο, κατέθεσαν αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι ότι ακόμα δεν είχε απαντηθεί αίτηση που είχαν υποβάλει στον Δήμο Οινοφύτων, σε σχέση με τη λειτουργά της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων.

Στην εν λόγω αίτηση, οι αναφερόμενοι είχαν ζητήσει να ενημερωθούν σχετικά, με τα θέματα αρμοδιότητας του δήμου αλλά και την παροχή σχετικών στοιχείων για τη διάθεση των απορριμμάτων του δήμου. Επίσης ζήτησαν φωτοαντίγραφα από άδειες, εγκρίσεις, μελέτες και χημικές αναλύσεις που αφορούσαν την κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου.

O Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), ζήτησε με τη σειρά του τα εν λόγω έγγραφα, ωστόσο τα στοιχεία δεν δόθηκαν από τον δήμο.

Ειδικοί επιστήμονες του ΣτΠ, στις 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν αυτοψία στη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και σε κεντρικό αντλιοστάσιο συλλογής λυμάτων του Δήμου Οινοφύτων, προκειμένου να ανακτήσουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Στην έκθεση αυτοψίας, οι ελεγκτές αναφέρουν ότι από την προβληματική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων-Βοθρολυμάτων των Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου και την υπερχείλιση των λυμάτων στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δήμου Οινοφύτων, προκαλούνται σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Από την αυτοψία προέκυψε πως η διάθεση των λυμάτων γίνεται στον Θερμιδώνα, παραπόταμο του Ασωπού.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, από την κατάσταση της μονάδας ήταν εμφανές ότι δεν πραγματοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι απαραίτητες διεργασίες καθαρισμού.

Στο εν λόγω πόρισμα, ακόμα αναφέρεται ότι για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν λαμβάνει χώρα και ομαλή προσαγωγή λυμάτων, λόγω της βλάβης του κεντρικού αντλιοστασίου στον Δήμο Οινοφύτων.

Οι κάτοικοι των Οινοφύτων και των γύρω περιοχών είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί.

Σχόλια