Οι μεγάλοι ποταμοί του Καναδά κινδυνεύουν

0
152

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

canadian-rivers-great-dangerΗ κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η αυξανόμενη ζήτηση του νερού, τα υδροηλεκτρικά έργα και η εκτεταμένη γεωργία,  θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τους ποταμούς του Καναδά, αποκαλύπτει μελέτη επιστημόνων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την κατάσταση που επικρατεί σε 10 μεγάλους ποταμούς, όχι από την πλευρά της ποιότητας των υδάτων τους αλλά από τη δύναμη της ροής τους και διαπίστωσαν ότι τρεις παράγοντες επηρεάζουν τη στάθμη των υδάτων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων η ροή και η ποσότητα των υδάτων τους έχει αλλάξει κατά πολύ, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο το οικοσύστημα.

Η μελέτη έχει τίτλο «Οι ποταμοί του Καναδά κινδυνεύουν. Οι κλιματικές αλλαγές και το μέλλον του γλυκού νερού στο Καναδά και συντάχθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Φύσης.

Επίσης αναφέρεται ότι ο ποταμός που απειλείται περισσότερο στο Καναδά είναι ο South Saskatchewan River, αφού το 70% των υδάτων του, χρησιμοποιείται για την άρδευση των καλλιεργειών και για την παροχή νερού στις πόλεις.

Παράλληλα η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια με χαμηλές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, οδηγεί στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη ροή των ποταμών και να απειλήσουν με εξαφάνιση τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η αυξανόμενη ζήτηση του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών.

Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι το λιώσιμο των πάγων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που μπορεί να προκαλέσουν την υπερχείλιση των ποταμών, αλλά και την εξάτμιση του νερού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να ξεραθούν.

Οι επιστήμονες πιέζουν τις ομοσπονδιακές και επαρχιακές κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ποταμών αλλά και των οικοσυστημάτων τους.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια