Μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα Γρεβενά

2
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

biomass-power-plant-grevena1Σχεδιάζεται η δημιουργία μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στα Γρεβενά, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Ηλεκτρικό ρεύμα και ζεστό νερό από πριονίδι, άχυρο, κουκούτσια ελιάς, κοπριές ζώων, άχρηστα αλιεύματα, υπολείμματα καλλιεργειών καθώς και από ενεργειακά φυτά υπόσχεται η ιδιωτική επένδυση που σχεδιάζεται στα Γρεβενά.

Είναι μια πρωτότυπη για τη χώρα, ιδιωτική πρωτοβουλία με αναμενόμενα οφέλη για τους δημότες Γρεβενών, που θα εξασφαλίσουν φθηνότερη θέρμανση κατά 27% σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου.

Η εν λόγω μονάδα θα βρίσκεται έξω από την πόλη των Γρεβενών και θα παράγει ενέργεια από βιομάζα, δηλαδή από οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς, φυτά και ζώα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Το καλοκαίρι η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει η μονάδα θα πωλείται στη ΔΕΗ, ενώ το χειμώνα η θερμική ενέργεια θα διοχετεύεται μέσω ιδιόκτητου δικτύου στα δημοτικά κτίρια και στις κατοικίες. Εκτιμάται ότι θα μπει σε λειτουργία μέσα σε δυόμισι χρόνια περίπου.

Η επένδυση έχει κόστος 65 εκατομμύρια ευρώ και ήδη έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  δήλωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για τους κατοίκους των Γρεβενών, όπως η μείωση του κόστους θέρμανσης, η εξοικονόμηση περίπου 500,000 ευρώ το χρόνο για το Δήμο λόγω της παροχής ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που θα προκύψει από τον περιορισμό της χρήσης των καυστήρων πετρελαίου και τέλος η χρήση της φιλικής προς το περιβάλλον βιομάζας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί για καύσιμο, η εταιρεία προσανατολίζεται στην εισαγωγή βιομάζας από τις χώρες των Βαλκανίων.

2 Σχόλια

  1. Η καύση της βιομάζας συνεπάγεται έκλυση CO2, επίσης Κατά την καύση της βιομάζας στα περισσότερα συστήματα επιτυγχάνονται χαμηλές αποδόσεις. Έτσι δημιουργούνται σημαντικές θερμικές απώλειες στο περιβάλλον και συνεπώς προκαλείται θερμική ρύπανση. Ταυτόχρονα εκλύονται σωματίδια, CO και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

    Συμπερασματικά η χρήση της βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Γιά τους παραπάνω λόγους πρέπει η μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα να είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από κατοικήσιμες περιοχές.

    Με τιμή

  2. Για την καύση θα συμφωνήσω με το προηγούμενο σχόλιο, όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για παραγωγή ενέργειας, χωρίς καύση.
    Π.χ με τη ζύμωση και την παραγωγή μεθανίου.

Comments are closed.