Η ηχορύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ζώα

0
416

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

noise-pollution-threats-animalsΗ ηχορύπανση είναι μεγάλη απειλή για την ισορροπία της άγριας φύσης, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων.

Ο θόρυβος που παράγεται από τα οχήματα και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα, εμποδίζουν τον τρόπο επικοινωνίας των ζώων μεταξύ τους.

Η ηχορύπανση που δημιουργείται μπορεί να απειλήσει τη βιοποικιλότητα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Ακόμη και τα ζώα που ζουν στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, εκτίθενται διαχρονικά στο θόρυβο και επηρεάζονται αρνητικά.

Οι επιστήμονες dr. Jesse Barber και dr. Kevin Crooks από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και ο dr. Kurt Fristrup από την αμερικάνικης υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα εθνικά πάρκα, διαπίστωσαν ότι ο προκαλούμενος από τον άνθρωπο θόρυβος, προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στα ζώα.

Πολλά είδη ζώων εξέλιξαν την ακοή τους λόγω του θορύβου.

Μερικά πουλιά τραγουδούν σε υψηλότερες συχνότητες, λόγω του θορύβου στα αστικά κέντρα.

Αλλά η μελέτη αναφέρει ότι δεν μπορούν όλα τα ζώα να προσαρμοστούν.

Έτσι, ένα είδος βατράχων (Hyla chrysoscelis) όταν είναι εκτεθειμένοι στο θόρυβο, που προκαλούνται από την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων, δυσκολεύονται με το κάλεσμα τους να εντοπίσουν το ταίρι τους.

Δυστυχώς, δεν μπορούν να υπερνικήσουν το θόρυβο που προκαλείται από τα οχήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναπαραγωγή τους, αφού δεν εντοπίζουν εύκολα το ταίρι τους.

Η ηχορύπανση μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλά ζώα, όπως η κουκουβάγια, να εντοπίσουν και να κυνηγήσουν το θήραμα τους.

Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν, ότι οι νυχτερίδες αποφεύγουν να κυνηγούν σε θορυβώδεις περιοχές, αφού τα εν λόγω ζώα πετούν μέσα στη νύχτα ορμώντας για να πιάσουν έντομα και συγχρόνως αφουγκράζονται και τις φωνές των συντροφικών κυνηγών τους.

Τα εν λόγω φτερωτά θηλαστικά, αναγνωρίζουν τις φωνές των άλλων νυχτερίδων, αφού διαθέτουν υπερηχητικό ραντάρ που τις διευκολύνει να επικοινωνούν μεταξύ τους, εκπέμποντας ηχητικά μηνύματα που τις βοηθούν να προσανατολιστούν.

Ο θόρυβος των πόλεων τις επηρεάζει αρνητικά.

Μόνο στις ΗΠΑ, μεταξύ την περίοδο από το 1970-2007, ο αμερικάνικος πληθυσμός αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους αμερικάνικους δρόμους τριπλασιάστηκε, ενώ η εναέρια κυκλοφορία υπερτριπλασιάστηκε την περίοδο 1981-2007, αναφέρουν οι επιστήμονες στη εν λόγω μελέτη.

Είναι αναγκαίο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης στα αστικά κέντρα, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη σωματική και στη ψυχική υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια