Το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου στο Ευρωδικαστήριο

0
39

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

aheloos-river-european-courtΗ Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έστειλε στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), 14 ερωτήματα που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου ποταμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, ερωτά  για το αν συγκρούεται ή όχι η ελληνική νομοθεσία με κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την εκμετάλλευση και την προστασία των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων, την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συμβάσεις (Νatura) κτλ.

Μέχρι στιγμής η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου: κατά τα έτη 1994, 2000 και 2005.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι  αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου.

Επίσης, ρωτούν αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Οι έλληνες δικαστές, μεταξύ των άλλων, διατυπώνουν το ερώτημα αν επιτρέπεται η μεταφορά ύδατος από μια Περιοχή Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) σε γειτονική ΠΛΑΠ και αν αυτή η μεταφορά ύδατος, εκτός από την κάλυψη αναγκών ύδρευσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή ενέργειας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικές οργανώσεις ζητώντας να ακυρωθεί:

•H έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκτροπή του Αχελώου και

•Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέθεσε και πάλι στην εταιρεία Μηχανική την αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς  που   αποτελεί μέρος της εκτροπής του Αχελώου

Σχόλια