Ανησυχητικά στοιχεία για την εξαφάνιση της χλωρίδας στις πόλεις

0
8

Περιβάλλον – Ενέργεια – Οικολογία:

news-cities-plants-extinctionΣημαντική έρευνα για την εξαφάνιση της χλωρίδας στις πόλεις διεξήχθη για πρώτη φορά από διεθνή ομάδα βοτανολόγων.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέκριναν τους ρυθμούς εξαφάνισης διαφόρων ειδών φυτών σε 22 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Κατόπιν μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η ιστορική διαδρομή μιας πόλης επιδρούσε στη χλωρίδα και οδηγούσε στην εξαφάνιση των φυτών.

Όπως αποδείχτηκε, στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ σήμερα έχει απομείνει λιγότερο από το 1/10 τις αρχικής βλάστησης, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποιες πόλεις υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και της ολικής εξαφάνισης της χλωρίδας.

Ωστόσο, το Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ και το Ντουρμπάν στη Νότια Αφρική διατηρούν ακόμα τα 2/3 της αρχικής τους βλάστησης.

«Η ταχύτατη και συνεχιζόμενη ανάπτυξη των πόλεων απειλεί σοβαρά την παγκόσμια βιοποικιλότητα», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ Άμι Χας, που εργάζεται στο Ερευνητικό Κέντρο Αστικής Οικολογίας της Αυστραλίας.

«Πρέπει να θεωρούμε τη βλάστηση μακροπρόθεσμη επένδυση και όχι διαθέσιμο κεφάλαιο», προσέθεσε ο δρ. Χας.

Ο δρ Χας και οι συνάδελφοί του από τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Αγγλίας και των ΗΠΑ, αποφάσισαν να ερευνήσουν τα αίτια εξαφάνισης ορισμένων ειδών φυτών, ώστε να βρουν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή.

Σχόλια