Περιβαλλοντικό έγκλημα στο καταφύγιο της Caretta caretta

0
42

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

pollution-sanctuary-caretta-caretta2Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου έχει σχεδόν κορεστεί και ρυπαίνει τοξικά το καταφύγιο της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο εν λόγω ΧΥΤΑ έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή, με συνέπεια να ρυπαίνει με λύματα τον Κόλπο του Λαγανά.

Τα μέλη του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ζακύνθου στην τελευταία τους έκθεση, αναφέρουν ακόμη και ενδείξεις ευτροφισμού στη θάλασσα της περιοχής. Τα φύκια πολλαπλασιάζονται γρήγορα εξαιτίας της ρύπανσης και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας για τα ψάρια και τους υπόλοιπους θαλάσσιους οργανισμούς.

Μια άλλη εστία ρύπανσης για την περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) είναι η λειτουργία παράνομης χωματερής στο όρος Σκοπός.

Το 2007 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν επιβάλει πρόστιμο 16.650 ευρώ στον Σύνδεσμο Καθαριότητας Δήμων Ζακύνθου για την ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών λυμάτων, η οποία συχνά βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμού, με συνέπεια τοξικά στραγγίδια να καταλήγουν στη θάλασσα, δίπλα στην περιοχή των Σεκανίων, τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για την προστατευόμενη Caretta caretta στη Μεσόγειο.

Τα στραγγίδια από τη χωματερή, εκτός από το υψηλό οργανικό και μικροβιακό φορτίο, περιέχουν και τοξικά βαρέα μέταλλα τα οποία επιβαρύνουν την ευαίσθητη περιοχή, με κίνδυνο να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, δήλωσε  η υπεύθυνη του προγράμματος των Σεκανίων του WWF Ελλάς, Χαρίκλεια Μινώτου.

Η λειτουργία της εν λόγω μονάδας υγειονομικής ταφής δεν είναι νόμιμη, αφού θα έπρεπε να υπάρχει θετική γνωμοδότηση από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, συμπλήρωσε η ίδια.

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας του Νομού Ζακύνθου ανακοίνωσε, την πρόθεση του να αναβαθμίσει την υπάρχουσα μονάδα, τη στιγμή που είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να καταρρεύσει τοιχίο του ΧΥΤΑ και να καταλήξουν τα απορρίμματα στον Κόλπο του Λαγανά, τόνισε η ίδια.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ζακύνθου, Σ. Πλέσσας, δήλωσε ότι σχετικά νωρίς διαπιστώθηκε ότι η θέση του ΧΥΤΑ δεν ήταν η καταλληλότερη λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής και ότι η πλήρωση του θα γινόταν νωρίτερα από ότι είχε προβλεφθεί. Αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης νέας τοποθεσίας.

Το 2005 ξεκίνησε η διαδικασία προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης των προτεινόμενων περιοχών για το νέο ΧΥΤΑ, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008.

Από τότε όμως ο Σύνδεσμος Καθαριότητας Ζακύνθου με στήριξη των δημάρχων και της πολιτικής ηγεσίας του νησιού,  δεν έχει προβεί στις ανάλογες ενέργειες, αντιθέτως επιμένει στη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ δίπλα στο σημερινό, συμπλήρωσε ο κος Πλέσσας.

Σχόλια