Ρομποτικοί κάδοι σε Πειραιά και Ηλιούπολη

0
41

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

news-robotic-recycle-binsΝέοι ρομποτικοί κάδοι απορριμμάτων τοποθετήθηκαν σε Πειραιά και Ηλιούπολη, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού καθαριότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στον Πειραιά τοποθετήθηκε ένας ρομποτικός κάδος στην οδό Μ. Χατζηκυριακού και άλλος ένας στην οδό Οδησσού, κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Στην Ηλιούπολη τοποθετήθηκαν επίσης δυο κάδοι, ο ένας επί της κεντρικής πλατείας και ο δεύτερος στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Αγία Μαρίνα.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας, τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματική βελτίωση του συστήματος καθαριότητας,
ακολουθώντας καινοτόμες και σύγχρονες λύσεις, ήταν πραγματική δέσμευση με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

Οι ρομποτικοί κάδοι εξαφανίζουν το άσχημο φαινόμενο των διάσπαρτων παραγεμισμένων συμβατικών κάδων και εξοικονομούν χρόνο, δρομολόγια και προσωπικό.

Το ύψος τους φτάνει τα 15 μέτρα, έχουν κυλινδρικό σχήμα με μεγάλη διάμετρο, είναι καλαίσθητοι, διαθέτουν αυτόματη πυροπροστασία και αντέχουν σεισμούς μέχρι και 12 ρίχτερ.

Η χωρητικότητα τους είναι τεράστια και ισοδυναμεί με τη χωρητικότητα 60 συμβατικών μεγάλων κάδων.

Εκτός αυτού, λειτουργούν αυτόματα, διαθέτουν μηχανισμό συμπίεσης των απορριμμάτων και αυτόματο σύστημα πλυσίματος και αρωματισμού το οποίο εξαφανίζει τις ανεπιθύμητες οσμές.

Οι ρομποτικοί κάδοι αποθηκεύουν τα απορρίμματα μέσα στον κύλινδρο, ο οποίος εξαφανίζει μέχρι και το 80% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων.

Μεταξύ άλλων είναι εξαιρετικά εύχρηστοι καθώς η ειδική πόρτα που διαθέτουν ανοίγει αυτόματα, οπότε το μόνο που απομένει είναι να πετάξει κάποιος μέσα τις σακούλες με τα απορρίμματα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει, ειδοποιεί με μήνυμα SMS το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται στο Δήμο ότι χρειάζεται άδειασμα.

Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του με ειδικά υγρά που τοποθετούνται στο μηχανισμό έτσι είναι πάντα καθαρός και άοσμος.

Επιπλέον, είναι συνδεδεμένος με την ύδρευση για να πλένεται αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται τα υγρά που προκύπτουν μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρομποτικοί κάδοι αποτελούν ελληνική εφεύρεση.

Εκτός από την Ηλιούπολη και τον Πειραιά, έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν ήδη άλλοι πέντε κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης και των συνοικιών.

Σχόλια